Meester-provocateurs

The Master, de nieuwe film van Paul Thomas Anderson, deed op het filmfestival van Venetië al stof opwaaien, maar ook bij de release in Amerikaanse bioscopen zorgde hij voor controverse. Scientology ziet in het verhaal over een charmante maar onbetrouwbare sekteleider een aanval op haar eigen ontstaansgeschiedenis, en probeerde daarom een boycot op het getouw te zetten. Tevergeefs, want The Master trok in het openingsweekend verrassend veel volk naar de zalen. Wij moeten nog tot januari wachten om de film te zien, maar in afwachting daarvan al drie andere films en series die de woede van Scientology hebben opgewekt.

Delirious (1991)

Het was één grapje in een voor de rest onschuldige komedie. Een actrice zegt tegen haar broer dat de scenarist van een tv-soap een bizarre macht over haar heeft, waarop die antwoordt: ‘Denk je dat hij een lid van Scientology is?’ Maar toen de onafgewerkte versie werd getoond aan studiobazen, tipte een van hen zijn vrienden bij Scientology en de hel brak los. De makers kregen brieven en telefoontjes met de vraag om de grap te schrappen, er werd gedreigd met een rechtszaak en regisseur Tom Mankiewicz kreeg inbrekers over de vloer. Uiteindelijk gaf men toe aan de druk en werd de dialoog verwijderd.

Bowfinger (1999)

Nog een komedie, over een newagesekte, Mindhead, die dankzij een charismatische goeroe erg populair is geworden in Hollywood. Als de regisseur Bobby Bowfinger (Steve Martin) de kans krijgt om samen te werken met een bekende acteur die lid is van de sekte (Eddie Murphy) besluit hij te doen alsof hij ook toegetreden is. Bowfinger werd bij de release in zowat elke recensie beschouwd als een satire op Scientology, maar dat werd ontkend door de makers, die de film omschreven als ‘een pastiche op alle vormen van newagegeloof’.

South Park: Trapped in the Closet (2005)

Matt Stone en Trey Parker, makers van animatiereeks South Park, lieten in de aflevering Trapped in the Closet er absoluut geen twijfel over bestaan wie ze in het vizier namen: Scientologystichter L. Ron Hubbard, (die reïncarneert als Stan), zijn filosofieën én Tom Cruise. Het leverde Stone en Parker niet alleen de openlijke toorn van Scientology op, er werd – zo bleek uit een intern document, later gelekt door een ex-lid – ook een undergroundoperatie tegen hen opgezet, waarbij hun telefoon werd afgeluisterd en hun vuilniszakken werden doorzocht op zoek naar belastend materiaal.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content