Zaterdag 3/10, 23.45 – Canvas. Miranda July met John Hawkes, Miranda July, Miles Thompson. VS-GB 2005

Met de rits Amerikaanse independents die zich op het leven van eenzame en verloren zielen in de buitenwijken van de grootsteden concentreren, lijkt het wel een besmettelijk virus – suburbanitis. Toch brengt multimedia-artieste Miranda July in Me and You and Every-one We Know een frisse en licht excentrieke kijk op de creatieve, relationele en seksuele wanhoop van enkele volwassenen, pubers en kinderen in suburbaan Los Angeles.

Het lijkt al goud wat Miranda July (1974) aanraakt. Van het MoMa in New York tot de Biënnale in Venetië: zowel haar confessionele video’s als haar ludieke en interactieve conceptuele beeldhouwwerken hadden er succes.

Twee jaar geleden kreeg July bovendien veel lovende kritieken voor No One Belongs Here More Than You, een bundeling van haar kortverhalen. Met haar filmdebuut Me and You and Everyone We Know won ze in Cannes dan weer de prestigieuze Caméra d’Or, de prijs voor het beste debuut.

Centraal in deze even aandoenlijke als intrieste kroniek staat het leven van twee verwarde figuren. Er is Richard (een bevreemdende John ‘ Deadwood‘ Hawkes), een pas gescheiden vader en schoenverkoper; en er is Christine (een ontwapenende rol van July zelf), een gevoelige aspirant-videokunstenares die aan de kost komt als taxichauffeur voor bejaarden.

Hun beslommeringen en aarzelende romantische verwikkelingen duwen Me and You in de richting van een romcom, maar zonder al te veel visuele risico’s te nemen weet July toch het conventionele te vermijden. Zowel gevoelig als speels naïef weet ze halfsurreële momenten uit het dagelijkse leven tot iets diepgaands te transformeren – van een tedere scatologische chatsessie van een kind over een liefdesverklaring aan een goudvis tot een fellatiowedstrijd tussen twee seksnieuwsgierige 17-jarigen.

Voor haar fans geldt July als de ‘onbetwiste hogepriesteres van de Do It Yourself-kunstrevolutie’. Binnenkort begint ze trouwens aan de opnames van haar nieuwe film Satisfaction, die wederom een licht getikte en poëtische romcom moet worden. De plot: binnen een jong koppel ontstaat relationele beroering wanneer de een op een ecologische missie vertrekt en de ander een relatie begint met een oudere man.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content