Wist u dat de eerste sociale netwerksite op naam van Lords of Acid en Maurice Engelen staat? Nee? Wel, dan weet u het nu.

Aan de glimmende appels in clubs te zien, zweren de meeste elektronicamuzikanten bij Apple. Jij?

In de studio werk ik uitsluitend op Mac, thuis op pc en live gebruik ik beide. Mac crasht minder dan pc, vandaar dat ik het gebruik om muziek te maken. Maar er zijn nog te veel programma’s die niet compatibel zijn met Apple, dus ik kan mijn pc niet missen.

Al een iPhone gekocht?

Mijn zoon heeft er een en het is ontegensprekelijk een superding – veel makkelijker om mails op te lezen dan op mijn Nokia N95. Maar ik lees mijn mails toch maar een keer per dag, dus ik heb zo’n iPhone niet echt nodig.

Ik neem aan dat je iets meer surft. Wat is de homepage van je browser?

Yahoo. Louter omdat ik daar een mailaccount heb. Nadat ik ben uitgelogd, blijft ik er meestal wel nog even hangen om het nieuws en de beursberichten te checken.

Ik had verwacht dat je pragakhan.com of lordsofacid.com ging antwoorden.

Zeker niet! Ik ben een sabbatjaar aan het nemen, dus veel gebeurt er op die sites toch niet. Bovendien run ik die dingen niet zelf – fans zijn die gestart en ze blijven ze ook updaten. Ik heb zelfs geen idee wie er achter onze MySpace zit.

Daar zeg je zoiets: zijn MySpace en Facebook vandaag niet han-diger om met je fans te communiceren dan een ouderwetse website?

Ja, maar wist je dat onze grootste fansite childrenofacid.com een netwerksite avant la lettre is? Veel van wat je vandaag op MySpace en Facebook kunt doen, kon je in ’94 ook al op die site. Ik heb de Amerikaanse computerprogrammeur achter de website al vaak gezegd dat hij miljonair had kunnen zijn.

Nog websites die baanbrekend zijn?

YouTube vind ik onvoorstelbaar. Werkelijk alles staat erop: Het Eiland, In de gloria, een instructievideo van welk elektronisch toestel ook dat ik net heb gekocht. En als ik aan het componeren ben, surf ik geregeld ook naar chordfind.com. Daar staan alle gitaarakkoorden op – verdomd handig.

In deze eFocus staat een stuk over het eerste album dat is gemaakt op Nintendo DS. Is dat niet meer iets voor Maurice Engelen dan gitaren?

Het klinkt in elk geval leuk, ja. Al ga ik er nu morgen niet onmiddellijk naar op zoek. Ik vind het vooral leuk dat het steeds makkelijker en goedkoper wordt om muziek te maken. En wees gerust: je moet geen geniale muzikant zijn om geniale muziek te maken. De beste nummers aller tijden bestaan uit hooguit vier of vijf akkoorden.

Maurice Engelen is jurylid in ‘X-Factor’, elke dinsdag en donderdag op vtm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content