Vanaf 28/6, elke weekdag, 20.25 – vtm

In de medialaan blijft de keuken deze zomer non-stop open. Om de periode tussen Mijn restaurant! en De beste hobbykok van Vlaanderen te overbruggen, start de zender met Masterchef, waarin Bekende Vlamingen er voor het kritische oog van Stéphane ‘Chef in nood’ Buyens hun keukenkunsten mogen tonen.

‘Het concept van Masterchef kennen de kijkers misschien van het Britse origineel, waarbij amateurkoks het in drie rondes tegen elkaar opnemen’, legt Buyens uit. ‘Het zorgt voor een ontspannen mix van emotie, passie, stress en humor. Plus: ik gooi er af en toe een keukentip tussen voor de kijkende hobbykoks.’

Chefs John Torode en Gregg Wallace tonen zich in het Britse origineel vaak genadeloos. Spaar jij de roede evenmin voor de kooklustige BV’s?

Stéphane Buyens: Ik ga ze toch het vuur aan de schenen leggen. Het is niet mijn bedoeling om de Gordon Ramsay uit te hangen, want schelden werkt niet volgens mij. Ik zie mezelf veeleer als een coach. Bij Chef in nood ging het natuurlijk om vakgenoten in een moeilijke situatie, en die wilde ik zeker niet voor schut zetten. De BV’s van Masterchef, zoals Axel Daeseleire, Anne De Baetzelier, en Margriet Hermans, moeten dan weer wel tegen een stootje kunnen.

Hoe stellen de restaurants die je met ‘Chef in nood’ onder handen nam het trouwens?

Buyens: Goed, sommige van hen zijn zelfs klanten van mij geworden. De uitbaters van Picasso en The Paddock komen wel eens bij mij over de vloer. Ik houd aan Chef in nood enkel goede ervaringen over – op de samenwerking met de mensen van Maxx na. (Die haalden achteraf zwaar uit naar Buyens; nvdr.) Tja, ik ben daar vol goede wil heen getrokken, maar als zij niet naar mijn raad willen luisteren, houdt het op, hé. Ik ben geen tovenaar.

Trekt Studio 100 niet aan je mouw voor de nakende digitale kookzender Njam!?

Buyens: Daarvoor zou ik moeten passen. Ik wil in de eerste plaats kok blijven. De opnames van Masterchef palmen mijn vrije dagen voor de komende weken en maanden al in, maar dat doe ik met plezier. Ik geef het eerlijk toe: ik werk graag voor tv. Dat ik nu op straat word aangesproken, vind ik helemaal niet zo erg. Tv mag echter nooit meer dan een hobby worden.

Een fabrikant die je morgen voorstelt om Stéphane Buyenssaus op de markt los te laten, stuur je wandelen?

Buyens: Absoluut! Aan zulke zaken doe ik niet mee, omdat die producten toch niet kunnen voldoen aan de kwaliteit die ik beoog. Ik weet dat collega’s van mij er een andere visie op na houden, en dat is hun goed recht, maar ik moet niet weten van semifastfood. Ik heb in mijn zaak Hostellerie Le Fox een familietraditie van zeventig jaar in ere te houden. Klanten moeten bij mij een hoogwaardig menu kunnen bestellen tegen een rechtvaardige prijs. Wat dat betreft, beschouw ik mij met enige fantasie als de Robin Hood van de gastronomie.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content