MARSEILLE

GÉRARD DEPARDIEU (l.) is volgens de makers van MARSEILLE zo groot als de stad zelf.

Vanaf 5/5 op Netflix.

Daar in die grote stad aan de haven.

Marseille is een stad met een ongelooflijke persoonlijkheid. De complexe politieke verhoudingen tussen de rommelige voorsteden en het hippe stadscentrum worden nu in een Netflixreeks gegoten, de eerste volledig Franstalige productie van de streamingdienst. Gérard Depardieu, die we in de openingsshot meteen coke zien snuiven in de helblauwe vipruimte van het Stade Vélodrome, belichaamt als burgemeester de schaamteloze geest van deze rijzige stad en draagt daarmee meteen de serie. Een gedroomde casting, heet dat. ‘Ik wilde niemand anders dan Depardieu voor deze rol. Hij is de beste levende Franse acteur. Hij is zo groot als Marseille zelf’, beaamt showrunner en regisseur Florent Siri fanatiek.

Géraldine Pailhas, die de artistieke vrouw van de burgemeester vertolkt, werkte twintig jaar geleden al samen met Depardieu: ‘Ik was een heel jonge vrouw, een beginnende actrice en onder de indruk van Depardieu. Daarom twijfelde ik geen seconde om weer met hem op de set te staan. Als je acteert tegenover hem vergeet je wie je bent. Het enige wat telt, is de rol.’

Depardieu en Pailhas zou je gemakkelijk kunnen vergelijken met dat andere politieke powerkoppel van Netflix: Frank en Claire Underwood. Marseille is echter geen Franse House of Cards.House of Cards toont ons de machtshonger van twee buitengewoon krachtige personages. In Marseille hebben de politieke spelletjes en het gekonkel achter de schermen een totaal andere inzet. Centraal staat een persoonlijke vete die vereffend moet worden en waarbij beide partijen handelen vanuit de liefde voor hun familie, hun passie en – altijd – hun Marseille.

De titelstad is meer dan zomaar een handig decorstuk. Marseille is de vrouw die iedereen begeert. En iedereen is bereid om voor haar te vechten. Langzaam maar zeker wordt de stad verscheurd door al die goede bedoelingen. Niet onlogisch dus dat het echte stadsbestuur vanaf het begin betrokken was bij de productie van de serie. ‘Politici houden niet van journalisten. Maar ze houden wel van schrijvers. We zijn overal warm verwelkomd. Uiteraard hebben ze het script niet te zien gekregen. We wilden censuur vermijden. Tegen schenen schoppen was ook niet de bedoeling. De personages zijn fictief, niet geïnspireerd door echte mensen’, benadrukt schrijver Dan Franck.

Dat de inwoners van Marseille sceptisch zijn over de serie begrijpt actrice Géraldine Pailhas, zelf geboren en opgegroeid in de havenstad, maar al te goed: ‘Deze stad wil haar eigen verhaal vertellen. Dat voelde ik enorm tijdens het filmen. Mijn vader is tien jaar geleden gestorven en hij hield veel van de stad. Ik sta aan zijn kant. Ik sta aan de kant van Marseille.’

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content