Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

In Leuven kan u weer bijschuiven aan de langste toog van Europa,want op de Oude Markt vindt dit weekend de 26e editie van Marktrock plaats.

GESCHIEDENIS Al sinds de vroege jaren 80 combineert het Leuvense Marktrock populaire en alternatieve muziek door acts als Clouseau en Marco Borsato broederlijk naast Soulwax en Evil Superstars te zetten. Maar hoewel het familiefestival de voorbije kwarteeuw zo’n vijf miljoen bezoekers naar de Leuvense binnenstad wist te lokken, moest de organisatie twee jaar geleden in vereffening gaan en vond vorig jaar een overgangseditie plaats op het Ladeuzeplein in plaats van op de Oude Markt. Marktrock maakt dit jaar echter een nieuwe start met de hulp van evenementenbedrijf The Entertainment Group.

EDITIE 26

TICKETPRIJZEN Het programma op de Vismarkt is gratis. Op de Oude Markt betaalt u de eerste dag 20 euro, de twee laatste dagen 26 euro en voor de volle drie dagen 70 euro.

BIERPRIJS In het officiële Marktrock Café kost een pintje 2 euro. Op de Oude Markt en de Vismarkt bepalen de aanpalende horecazaken zélf hun bierprijs.

PROGRAMMA Met de Levellers, Sugababes en Calvin Harris staan er dit jaar een paar puike internationale namen op de affiche, maar voorts kleuren de Oude Markt en de Vismarkt bijna volledig tricolore. Naast Soulsister, Raymond van het Groenewoud en TheClement Peerens Explosition geven ook Isabelle A, Tom Helsen, Monza, Headphone en The Van Jets present. Voor randanimatie zorgen DJ Zaki, die op het De Layensplein drie dagen lang zijn draaitafelen ding mag doen, en her en der naar uw gunsten dingende buskers. Voor de bewoners van de Hulpgevangenis, die zich helaas niet kunnen – euh – vrijmaken, wordt er met Marktrock Binnen De Muren op het binnenplein van de lik een alternatief programma voorzien. Een geboeid publiek verzekerd!

HANDICAPS Tijdens Marktrock komen alle universitaire tweeverdieners uit de rand van Leuven massaal naar de binnenstad afgezakt, waardoor de straten rondom de Oude Markt algauw in een met buggy’s en frigoboxen bezaaid hindernissenparcours veranderen. In tegenstelling tot de topedities van een paar jaar geleden moet Marktrock het dit jaar helaas ook stellen zonder kleppers à la Beck of Iggy Pop.

TROEVEN Wie vroeger tijdelijk de Oude Markt verliet, moest bij zijn terugkomst opnieuw betalen. Dat euvel is, samen met vele andere organisatorische kwakkels, eindelijk verholpen. Bovendien kan Marktrock dit jaar bogen op een al bij al behoorlijke én intelligente programmatie – gevestigde namen op de Oude Markt, aanstormend talent op de Vismarkt – en beschikt het met de Oude Markt nog altijd over de langste toog van Europa. Schol!

Op www.focusknack.be doen onze rockjournalisten de komende maanden verslag vanop ’s lands belangrijkste festivals.Voor nóg meer festivalnieuws kan u in onze Poplounge terecht.

Vincent Byloo

Partner Content