Marion & Geoff, iedere woensdag vanaf 29/1 û 23.00 BBC2

Over wat Britse humor nu eigenlijk typisch Brits maakt, zijn al heel wat boeken geschreven, maar wie die niet wil lezen, kan ook gewoon afstemmen op BBC2 voor het tweede seizoen van Marion & Geoff, een schoolvoorbeeld van de Britse splendid isolation.

Marion & Geoff kwam in 2000 op de Britse tv en zorgde in het begin voor wat verwarring, want noch Marion noch Geoff kwamen ooit in beeld: het enige personage was Keith Barrett, de ex van Marion en een eenzame taxichauffeur. Tien afleveringen lang (van telkens tien minuten) praatte Keith tegen een camera op zijn dashboard, en vertelde hij uitvoerig over zijn privéleven en zijn werk. Het zag er amateuristisch uit, alsof alles improvisatie was, maar in werkelijkheid moest voor elke aflevering zowat vier uur gefilmd worden.

Dat harde werk wierp zijn vruchten af, want Marion & Geoff was niet alleen een culthit, maar ook Grote Kunst. Het genie – en ook het typisch Britse – van de serie zat er hem in dat je het grootste deel van het verhaal tussen de regels door moest lezen. Terwijl Keith honderduit praatte en grapjes maakte, kreeg hij tegenslag op ongeluk te verwerken – Geoff trok in bij Marion en de twee kinderen, door zijn kapotte radio kreeg hij geen enkele klant. Hij verloor nooit zijn optimisme en bleef beschaafd tot in het absurde toe – ‘I don’t feel like I’ve lost a wife’, vertelde hij. ‘I feel like I’ve gained a friend. I would never have met Geoff if Marion hadn’t left me.’ – maar je kon aanvoelen dat zijn opgewektheid de laatste reddingsboei was, waaraan hij zich met alle macht vastklampte. Marion & Geoff was een serie over ontgoocheling en zelfbegoocheling, over wanhoop en hopen tegen beter weten in. Soms pijnlijk grappig, soms gewoon pijnlijk, maar altijd perfect de balans tussen humor en pathos bewarend.

Na het eerste seizoen kwam er eind 2001 nog A Small Summer Party, een special van 50 minuten, waarin Keith een barbecue hield en de twee personages uit de titel eindelijk een eigen gezicht kregen (Geoff werd overigens gespeeld door Steve ‘Alan Partridge’ Coogan). Deze week gaat het volwaardige tweede seizoen van start. Twee dingen zijn daarin veranderd: ten eerste duren de afleveringen nu telkens dertig minuten, ten tweede is Keith geen taxichauffeur meer, maar rijdt hij met een limousine rond. Maar hij is gelukkig nog altijd even optimistisch als vroeger.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content