De Belgische technogod Marco Bailey probeert de muziekindustrie te redden. ‘Ik download vijftig nummer per week – minimum!’ Legaal, voor alle duidelijkheid.

Ondanks de malaise in de muziekindustrie blijf jij op je labelMB Elektronics platen uitbrengen. Verdien je er nog wat aan?

Was het maar waar. Ik breng nog altijd platen uit omdat ik er zin in heb én om de dj-boekingen te verzekeren. En zelfs dan is het moeilijk. Vroeger had je enkel concurrentie van andere labels, nu kan iedereen een technoplaat maken en die zelf op Beatport ( de iTunes van de elektronische muziek; nvdr) plaatsen. Daar zit veel rommel tussen, maar ook goede dingen. Terwijl ik vroeger met twintig vinylplaten de winkel uitstapte, download ik nu elke week vijftig nieuwe nummers – minimum! Het aanbod is gigantisch.

Maar het raakt niet meer verkocht. Tien jaar geleden verkocht een clubhit makkelijk tienduizend exemplaren…

(Onderbreekt) Vijf jaar geleden verkocht ik van een song nog zevenduizend vijfhonderd exemplaren. Dat was toen een hit. Vandaag zou ik tien keer platina halen, als ik er tweeduizend van verkoop.

Hoe verhoudt de verkoop van cd’s zich tot die van vinyls en mp3’s in de elektronicascene?

Op mijn label komen geen cd’s meer uit, daar is geen vraag meer naar. Dj’s downloaden mp3’s en branden ze desnoods zelf op cd. En de verkoop van vinyl en mp3 gaat, wat mijn releases betreft, zowat gelijk op. Geen reusachtige aantallen dus.

Draai je zelf nog veel vinyls?

Een vijfde van wat ik meeneem, is vinyl. De meeste labels brengen hun nummers eerst op vinyl uit en pas enkele weken later als mp3. Zo hopen ze toch nog iets te verkopen voor die mp3’s op illegale downloadsites belanden. Vandaag zet je een plaat echter zo snel naar mp3 om, dat dat eigenlijk geen nut meer heeft. Ik weiger om illegaal te downloaden: ik draai de vinylplaat tot ik het nummer van Beatport kan downloaden.

Beatport is jouw homepage?

Er zijn nog andere legale downloadsites, maar Beatport is de beste – vrij up-to-date én makkelijk in gebruik.

Slotvraag: vroeger had je een eigen programma op de Amerikaanse satellietradio Sirius, waarvoor ook Howard Stern werkt. Nu zend je het uit via verschillende websites. Geloof je niet langer in satellietradio?

Jawel, maar op een bepaald moment vroegen ze exclusiviteit – het programma mocht nergens anders nog uitgezonden worden – terwijl ik uiteraard een zo groot mogelijk publiek wil bereiken. Bovendien begon Sirius zijn abonnees extra geld aan te rekenen om naar mijn show te luisteren. En daar was ik ook niet zo gelukkig mee.

Marco Bailey draait de komende weken in Oostenrijk, Griekenland,Noord-Ierland, Zuid-Korea, Maleisië, Thailand en Japan. Op 18 februari staat hij ook nog eens in Antwerpen. Meer info over optredens, het labelen het radioprogramma ‘Elektronik Force’ op marcobailey.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content