Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

Marcel Vanthilt presenteert begin september vier dagen lang ‘De Eerste Week’, de kortstondige voorloper van De Laatste Show.

door Dominique Soenens

1 Wat mogen we verwachten van ‘De eerste week’?

Een vooruitblik op het nieuwe seizoen dat overal start, nu de vakantie voorbij is. Het is een bruggetje tussen Aan Tafel en De Laatste Show. Bruno Wyndaele doet het heel goed, op zijn eigen manier: zo rustig dat hij soms meer uit een mens krijgt dan anderen. Jan Verheyen volgt heel strikt het script, wat best meevalt, maar dat is niets voor mij. Als een gast iets interessants vertelt, moet je daarop inhaken en niet aan je papier vasthouden. Wij hebben ook geen muziekband, waardoor we wat meer gasten aan het woord kunnen laten.

2 Kan je je verzoenen met de status van manusje-van-alles bij de VRT?

Het is inderdaad Depannage Marcel de laatste tijd. Daar stoor ik me niet aan, zolang de voorstellen meevallen. Bij De Lage Landen twijfelde ik er vooraf aan of dat wel genoeg inhoud had om het negen weken lang te rekken. Het conflict tussen Nederlanders en Belgen: wie zat daar in godsnaam op te wachten? Maar ik stond er uiteindelijk zelf van te kijken.

3 Was je er echt tevreden over?

Achteraf bekeken vond ik zeven afleveringen ervan heel goed gemaakt. En er werd ook naar gekeken. Ik ben er dus tevreden over. Alleen over De Blote Belg was ik ontevreden, dat was haastwerk.

4 Nochtans begin je net als toen halsoverkop aan ‘De Eerste Week’.

Het is me opnieuw heel laat gevraagd, ja. Maar het voordeel is nu dat de onderbouw heel goed is. De Mensen is een heel degelijk productiehuis. Daardoor kan ik me helemaal richten op de inhoud.

5 Aan welke gasten denken jullie?

Tom Lanoye zou het derde deel van zijn trilogie in oktober uitbrengen, dat lijkt me wel iets. Jean-Luc Dehaene brengt ook een boek uit, maar dat moet ik nog eens bekijken. Misschien is het de moeite, misschien niet. We zijn nog volop gasten aan het zoeken, want tot nu toe was iedereen met vakantie.

6 In het najaar breng je een vervolg op je poëzietournee ‘U nu’. Recent nog op goede poëzie gebotst?

Nee, ik lees weinig gedichten, moet ik bekennen. Ik verdiep me eerder in romans. Ik ben nu bezig in Fury van Salman Rushdie, indrukwekkend. Ik kijk ook uit naar het nieuwe boek van Ian McEwan, Atonement.

7 De film ‘About a boy’ al gezien?

Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik anderhalf uur lang op het gezicht van Hugh Grant kan kijken. Maar het is misschien wel een gelegenheid om eindelijk eens het boek te lezen. Bedankt voor de tip!

8 Hoe gaat het met het schilderen?

Heel slecht, vrees ik. Ik heb er dit jaar nog geen moment tijd voor gehad, tot mijn grote spijt.

9 Recent nog een museum binnengelopen?

Jazeker. Ik ga soms naar het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen, omdat dat in mijn straat is (lacht). Maar veel verder raak ik niet.

10 Lucian Freud in Londen of Goya in Rotterdam zegt je niets?

Toch wel, maar ik heb een kind van acht maanden en dan komen zulke bezoeken er niet van. Ik zou zeker naar de tentoonstelling van Lucian Freud in de Tate Modern willen gaan. Ik heb het gebouw van de Tate Modern nog niet gezien, terwijl het wel de moeite waard schijnt te zijn. Dat is misschien iets voor de komende maanden.

‘Ik heb ‘About a boy’ nog niet gezien. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik anderhalf uur lang op het gezicht van Hugh Grant kan kijken. Maar het boek ligt klaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content