Ook de Nederlander Marcel Ruijters is een erg consequent auteur. Zijn geliefkoosde onderwerpen zijn lichamelijke afwijkingen, lelijkheid in het algemeen en de uitwassen van dictatoriale macht. Sinds enkele jaren concentreert hij die fascinaties in een stripreeks over de Troglodytes, een mensachtige soort die het daglicht niet kan verdragen omdat ze onder de grond woont. Letterlijk en figuurlijk is dat een donker thema, dat Ruijters in beeld brengt door met wit en zwart op grijsgerasterde pagina’s te tekenen. De acht verhalen in deze bundel, met titels in pseudo?Latijn, tonen fragmenten uit het ondergrondse leven. De lezer moet er zelf achter zien te komen wat er gebeurt en waarom, want de verhalen zijn compleet woordeloos.De Troglodytes vertonen _ u raadt het al _ vrij afzichtelijke lichamelijke afwijkingen: mannen zijn kromlopende bodybuilders, vrouwen hebben zware hangtieten en enorme, meestal omhooggebonden billen. Ruijters benadrukt in zijn verhalen vooral de religieuze en sociale repressie van de Troglodytes?maatschappij. Die is erg wreed, bijvoorbeeld ten opzichte van vrouwen die een slippertje maken met een soort waterreptiel. Voortplanting is dan ook erg belangrijk in de ondergrondse wereld.Ruijters laat zien dat hij een bekwame verteller is, al zal niet iedereen zich in zijn harde strip thuis voelen. Het pleit voor de Nederlandse instantie die werkbeurzen uitreikt aan stripauteurs dat ze deze niet commercieel gerichte auteur financieel heeft ondersteund voor dit album.

Ruijters, Oog & Blik, 66 blz., zw/w, 321 fr. (7,9 OE)

Ook de Nederlander Marcel Ruijters is een erg consequent auteur. Zijn geliefkoosde onderwerpen zijn lichamelijke afwijkingen, lelijkheid in het algemeen en de uitwassen van dictatoriale macht. Sinds enkele jaren concentreert hij die fascinaties in een stripreeks over de Troglodytes, een mensachtige soort die het daglicht niet kan verdragen omdat ze onder de grond woont. Letterlijk en figuurlijk is dat een donker thema, dat Ruijters in beeld brengt door met wit en zwart op grijsgerasterde pagina’s te tekenen. De acht verhalen in deze bundel, met titels in pseudo-Latijn, tonen fragmenten uit het ondergrondse leven. De lezer moet er zelf achter zien te komen wat er gebeurt en waarom, want de verhalen zijn compleet woordeloos.

De Troglodytes vertonen _ u raadt het al _ vrij afzichtelijke lichamelijke afwijkingen: mannen zijn kromlopende bodybuilders, vrouwen hebben zware hangtieten en enorme, meestal omhooggebonden billen. Ruijters benadrukt in zijn verhalen vooral de religieuze en sociale repressie van de Troglodytes-maatschappij. Die is erg wreed, bijvoorbeeld ten opzichte van vrouwen die een slippertje maken met een soort waterreptiel. Voortplanting is dan ook erg belangrijk in de ondergrondse wereld.

Ruijters laat zien dat hij een bekwame verteller is, al zal niet iedereen zich in zijn harde strip thuis voelen. Het pleit voor de Nederlandse instantie die werkbeurzen uitreikt aan stripauteurs dat ze deze niet commercieel gerichte auteur financieel heeft ondersteund voor dit album.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content