MAN, WOMAN, WILD

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Woensdag 18/1, 22.50 – Discovery Channel

Er zijn er die zeggen dat Temptation Island de ‘ultieme relatietest’ is, maar die mensen hebben duidelijk Man, Woman, Wild nog niet gezien. In die realityreeks trekt de Amerikaanse ex-paracommando Mykel Hawke, een voormalig lid van de Special Forces, op survivaltocht samen met zijn Britse vrouw en tv-journaliste Ruth England. En wat die twee in de woestijnen, jungles of bergen van deze planeet moeten doorstaan, is stukken erger dan wat Ringo en co op hun exotische eiland te verwerken kregen. Om maar één voorbeeld te geven: in de eerste aflevering van het tweede seizoen, dat volgende week start op Discovery Channel, wordt Hawke zeeziek en omdat hij niets meer kan binnenhouden, is Ruth verplicht om haar man vocht toe te dienen via… zijn aars. Dat vraagt om een – euhm – diepte-interview!

Was de operatie op de boot het ergste wat jullie tot nog toe meegemaakt hebben?

RUTH ENGLAND: Dat weet ik niet: ik heb het niet ervaren. (Lacht) Het was vooral emotioneel heel extreem. Mykel was op dat moment helemaal uitgedroogd, en ik was echt bang dat hij door de hitte zou sterven. Ik wilde de opnames laten stopzetten en hem naar een ziekenhuis voeren, maar hij stond erop dat we nog één poging zouden wagen.

Waarom kon je niet gewoon stoppen: te trots?

MYKEL ENGLAND: Neen, ik ben een getraind militair, ik weet dat je op een bepaald moment moet kunnen beslissen om je terug te trekken. Toen we in de woestijn van Mexico zaten en Ruth door de hitte uitgeput was, zijn we wel gestopt, en toen we in Alaska in een storm vastzaten, heb ik de opnames ook afgeblazen. En eerlijk gezegd zat ik in die boot ook erg dicht bij mijn grens, maar ik wilde nog één wanhoopspoging doen, en die is goed uitgedraaid. Het maakt ook deel uit van de boodschap die we in het programma willen meegeven: survival is niet gemakkelijk, je moet tot het uiterste gaan en er kunnen mensen sterven.

Ik kan me voorstellen dat dergelijke gebeurtenissen ook jullie relatie onder spanning zet. Zijn de opnames al gestopt omdat jullie ruzie maakten?

ENGLAND: Er zijn al een paar momenten geweest dat de cameraman spontaan even de bomen ging filmen, ja, puur uit schroom omdat we zo aan het roepen waren. (Lacht)

Zorgt ‘Man, Woman, Wild’ ervoor dat jullie in het dagelijkse leven minder kibbelen, omdat je meer kunt relativeren?

ENGLAND: Dat heb ik al sinds mijn opleiding bij de ‘special forces’. Als je de dood in de ogen hebt gekeken, kun je alles wat meer in perspectief plaatsen. Als je me zou vragen hoe het met me gaat, zou ik zeggen: ‘Fine, another day above ground.’

ENGLAND: Dat gezegd zijnde, hij kan nog altijd geweldig op mijn zenuwen werken, vaak zelfs. (Lacht)

Toen ik een paar maanden geleden aan die andere survivalexpert Bear Grylls vroeg waar hij in het echte leven het bangst voor is, antwoordde hij: ‘Gaan shoppen met mijn vrouw.’ Winkelen jullie samen?

ENGLAND:(Lacht) Neen, hij is daar verschrikkelijk in. Hij is een echte militair: hij stormt een winkel binnen, kijkt rond, neemt een paar dingen van de rekken en stormt weer naar buiten. En wat hij mee heeft, is dan meestal van slechte kwaliteit.

HAWKE: Een echte man, zeker? Neen, op dat vlak kan ik Bear helemaal volgen.

Ruth, jij had als tv-journaliste geen survivalervaring voor de start van de reeks. Wat is het nuttigste dat je in het eerste seizoen hebt geleerd?

ENGLAND: Eigenlijk vooral dat survival een ‘state of mind’ is, dat je in de eerste plaats koel moet blijven in alle omstandigheden. Maar op praktisch vlak? Dat tampons geweldig nuttig zijn als je een vuurtje wil maken: je blaast ze op, houdt er en lucifer tegen en woef, alles brandt. En ik weet nu ook dat ik voor de start van de opnames beter zoveel mogelijk kan eten. (Lacht)

Wat is het slechtste dat je gegeten hebt?

ENGLAND: Alles. Wat weinig mensen beseffen, is dat in het wild alles vergeven is van de parasieten. Je kunt een stukje fruit zien hangen, het van de boom plukken, en dan ontdekken dat er wormen inzitten. Na de opnames moeten we onszelf altijd laten ontwormen, en alleen al de gedachte dat je met een parasiet zit, is afschrikwekkend. Maar als ik echt iets moet kiezen: keverlarven. Die beesten zijn echt groot en blijven wriemelen zelfs nadat je ze de kop hebt afgetrokken en in je mond hebt gestoken.

HAWKE: Dat is ook het enige waarmee ik problemen blijf hebben. Slecht eten went nooit, écht nooit.

Tot slot: boeken jullie eigenlijk ooit een luxevakantie, een weekje ‘all in’ met zijn tweeën?

ENGLAND: Ik wacht daar al meer dan twee jaar op! Ik wil eindelijk eens aan een zwembad gaan liggen. Trouwens, ik moet nog altijd de huwelijksreis krijgen die hij mij beloofd heeft.

HAWKE: Toen we net getrouwd waren, moest ik naar Irak. We hebben dus alles moeten uitstellen. Ze heeft nog wel iets van mij te goed – bedankt om haar daar nog eens aan te herinneren, man. (Lacht)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content