VANAF 4/9, VAN MAANDAG TOT ZATERDAG – 19.40 ééN

Dit najaar viert Man Bijt Hond zijn tiende verjaardag, maar sleet op de formule is er nog lang niet. Want het humaninterestmagazine van Woestijnvis zal zowel qua kwaliteit als qua populariteit ongetwijfeld de meeste nieuwe programma’s met gemak overschaduwen. Wij belden met Jan Eelen, die er van in het begin bij was als regisseur van Vaneigens en die voor het tiende seizoen samen met stand-upcomedian Wim Helsen een nieuwe afsluiter maakt.

Hebben jullie in het begin ooit gedacht dat jullie tot tien zouden geraken?

Jan Eelen: Absoluut niet. Daar hadden we ook geen tijd voor, want Man Bijt Hond is pas op het nippertje klaar geraakt. Acht dagen voor we op antenne gingen, waren we zelfs nog op zoek naar een vaste presentator! Maar ondertussen is het het belangrijkste programma van Woestijnvis geworden. Het levert een constant inkomen op, het is een goede barometer om te zien of een medewerker uit het goede hout gesneden is én het is de ideale plaats om te experimenteren. Dat is ook zo belangrijk aan Man Bijt Hond: het schuwt de risico’s niet. Er zijn veel rubrieken geweest – zoals Vaneigens – waarvan we wisten dat het publiek er de eerste weken of maanden niets aan zou vinden, maar die we toch hebben gehouden.

Welke rubriek vat de filosofie van het programma het beste samen?

Eelen: Dan denk ik vooral aan Wordt Gevolgd, waarin de camera van de ene mens naar de andere gaat. Die rubriek is typisch Man Bijt Hond omdat hij aan een overbekende format – de docusoap – toch nog een verrassend kantje geeft. En ook omdat hij warmte en verbondenheid uitstraalt, maar dan op een subtiele manier.

In tegenstelling tot het hele SAM-project van de VRT.

Eelen: Ja. Ik ben zo blij dat de VRT nu blijkbaar heeft afgerekend met SAM, dat Mieke Berendsen (netmanager van één; nvdr) op de persconferentie heeft gezegd dat de programma’s voortaan op een impliciete manier SAM zullen worden. Ik heb het altijd dom gevonden dat ze daar per se een naam op wilden plakken. Als je mensen met respect behandelt, dan krijg je automatisch warme televisie. Man Bijt Hond is al tien jaar impliciet SAM, ook toen dat nog gewoon een voornaam was.

Wat is het mooiste compliment uit de afgelopen tien jaar?

Eelen: Dat er zo weinig kwade reacties binnenkomen. Het gebeurt zelden of nooit dat we van iemand die in Man Bijt Hond te zien is geweest een boze telefoon krijgen. Dat is het belangrijkste, want het zijn de gewone mensen die het programma maken. Zij zijn het gezicht van Man Bijt Hond.

En Dan Nu… Reclame Nieuw komisch programma waarin de grappigste reclamefilmpjes van over de hele wereld worden afgewisseld met sketches van Vlaamse stand-up-comedians (20.00 – Kanaaltwee) Nip/Tuck Heruitzending van de Amerikaanse dramareeks over twee plastisch chirurgen met meer problemen dan scrupules (23.15 – Kanaaltwee).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content