22.00 – BBC2

Making Slough Happy

Volgens de Britse econoom Richard Layard is de moderne westerse mens een stuk minder gelukkig dan vroeger. In zijn boek Happiness (onlangs in het Nederlands verschenen als Waarom zijn wij niet gelukkig?) beweert de man dat de materiële welstand die wij in de laatste vijftig jaar hebben verkregen er niet voor heeft gezorgd dat we ons beter voelen. Maar daar komt nu verandering in, want de televisie heeft de taak op zich genomen om het Bruto Nationaal Geluk te vergroten. Bij ons hadden we al Fata Morgana, het programma van de VRT dat de verzuring in Vlaanderenland wou tegengaan door de bevolking van enkele dorpen te verenigen rond een gezamenlijke opdracht. De BBC gaat vanaf deze week nog een stapje verder. In Making Slough Happy probeert de Britse openbare omroep meteen een hele stad gelukkiger te maken. De zender heeft niet toevallig de bevolking van Slough gekozen als proefkonijnen. De voorstad van Londen leidde een sluimerend bestaan tot The Office, dat zich afspeelt in een kantoorgebouw in Slough, op het scherm kwam en van de stad een symbool voor terneerdrukkende saaiheid en grijsheid maakte.

‘Geluk’ is de laatste jaren steeds vaker het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, en daaruit blijkt dat ‘gelukkig zijn’ eigenlijk gewoon een vaardigheid is die je kunt leren. Of we gelukkig zijn, is voor vijftig procent genetisch bepaald en hangt voor tien procent af van de situatie waarin je je bevindt. Dat betekent dat je geluksgevoel voor veertig procent afhangt van je eigen instelling. In Making Slough Happy zetten zes wetenschappers de nieuwste bevindingen om in de praktijk. Drie maanden lang proberen de zes het geluk in de stad op te krikken. Vier afleveringen lang kunnen we volgen hoe Slough onder handen wordt genomen, en of het de groep wetenschappers lukt om de bevolking echt gelukkiger te maken.

Linda & Ali, twee werelden binnen vier muren Een kijk op het bijzondere huwelijksleven van een westerse vrouw en haar Arabische man in het exotische Qatar. De documentaire gunt ons een blik achter de schermen van een wel heel onwaarschijnlijk huwelijk. Ali is een traditionele moslim uit Qatar en de lokale ladykiller. Hij ontmoet als beursstudent in de Verenigde Staten Linda, die diepgelovig en orthodox christene is (0.00 – Canvas).

The Experts (0) Dave Thomas, VS 1987. Voordat John Travolta zijn echte comeback met Pulp Fiction vierde, liep hij in heel wat ondermaatse producties verloren rond. Deze stompzinnige koude oorlogskomedie, een direct-to-video-release, is daar een goed voorbeeld van (13.45 – VIJFtv) Ascenseur pour l’échafaud HHHH Louis Malle, FR 1957. Maurice Ronet en Jeanne Moreau plannen de perfecte misdaad, maar lopen tegen de lamp. Een opvallend rijpe verfilming van Noël Calefs politieroman, waarmee de toen 24-jarige Malle de nouvelle vague anticipeerde. Malles eerste langspeelfilm, een ironische en formeel strakke post-noirthriller die zich ergens tussen Bresson en Hitchcock situeert, is ook memorabel omwille van de schitterende elegische, legendarische score van Miles Davis (15.15 – ARTE) La sirène rouge H Olivier Megaton, FR 2002. Bloederig, gestileerd Alice in Horrorland-verhaal van gewezen graffitikunstenaar en clipfilmer-uit-de-Besson-school Megaton. In de internationale cast van deze romanbewerking van Dantec, omschreven als de cyberpunkversie van Houellebecq, vinden we Asia Argento, Jean-Marc Barr en Johan Leysen terug. (23.10 – ANTENNE 2)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content