Een Brotherke dood

BIG BROTHER

ELKE DAG OP KANAALTWEE.

Het startschot is gegeven voor het zoveelste Big Brother-seizoen en alweer is het selectiebureau erin geslaagd een zootje ongeregeld bijeen te brengen om u tegen te zeggen. In volgorde van onbelangrijkheid: een homoseksuele kapper, een hoogzwangere vrouw, een seropositieve, een stripster, een 22-jarige cafébaas en de zoon van een pornokoning. Wat mij direct opviel, is dat de deelnemers aan het vermakelijke Big Brother (Need entertainment? Ka2) hun gebrek aan persoonlijkheid achter een wolk van rook proberen te verbergen: nog geen twee minuten in het ‘huis’ of de meerderheid van de kandidaten vluchtte ondanks de kou al naar buiten om er een sigaret op te steken. Net toen ik ervoor begon te vrezen dat de zwangere vrouw in het huis een weerloos slachtoffer zou worden van passief roken – neen, enige empathie is mij niet vreemd – gaf Big Brother een opdracht aan het eerst binnengekomen trio: ‘Stem er over 5 minuten al iemand uit’. Op basis van welke criteria dit dan wel moest geschieden, wisten ze zo niet meteen te vertellen, maar uiteindelijk trok de zwangere vrouw aan het kortste eind – wellicht tot spijt van de producenten: haar verblijf in het huis had de kijkcijfers ongetwijfeld gunstig beïnvloed. Het zou me alvast niks verbazen mochten ze haar gewoon bovenop het gelijkvloers geposteerd hebben om ze later een tweede kans te geven. Inderdaad: ‘Met Big Brother weet je nooit’, zoals de enthousiaste kandidaten in koor kweelden toen ze, vlak voor ze hun zelfgekozen ballingschap ingingen, aan de tand gevoeld werden door de lieftallige Sandrine. ‘Neem gerust afscheid van jullie familie en vrienden’, zei die, om ze na 10 seconden terug op te eisen voor een banale babbel. Ja, dit is entertainment op z’n best. Hoogst interessant kijkvoer. Dat de meerderheid van de bewoners werkloos is, verwondert ons niks. Dat is tenslotte ook de doelgroep van dit programma: werklozen. Wie heeft anders zo veel tijd voor zo veel onzin? Een meesterlijke zet van de producenten trouwens, die werkloze BB-bewoners – ze zijn het immers gewoon vol ongeduld te wachten op alweer een of andere saaie opdracht.

Eentje mag zich alvast de komende week zo impopulair maken bij haar medebewoners dat ze eruit wordt gestemd bij de komende nominatie. Of net zij bij het binnenkomen tegen Sandrine zei dat ze ‘vooral zichzelf zal zijn in het huis’, herinner ik me niet meer. Zeg elke dag twee zinnen na elkaar die in logisch verband tot elkaar staan en interessant zijn: dat zou pas een opdracht zijn!

Hoe dan ook: Endemol kan zijn centjes weer beginnen tellen, want voortaan kunnen mensen bellen om tegen betaling ‘in ’t geniep’ de (interessante) gesprekken in het huis te volgen. 45 cent per minuut voor zulk onbetaalbaar amusement is natuurlijk ’n prikje.

Kris Van Spitael (Erpe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content