Ingelijst

‘HOLLYWOOD IN HET SPEL’ EN ‘GAME OVERBODIG’

BART VANDORMAEL EN BEN VAN ALBOOM IN FOCUS KNACK NR. 12

Goed gekozen, het thema ‘Hollywood, in de ban van de games’, helaas kan ik me helemaal niet vinden in jullie selectie van de beste 10 games die uit films zijn gepuurd. Goldeneye op 1: tot daar aan toe, het benadert immers secuur het ware Bond-gevoel. Maar Star Wars: Empire At War op 2 is – hoewel een toptitel – een eerste misser, omdat andere Star Wars-games veel dichter bij de filmervaring staan. Vanaf dan gaat het steil bergaf. TheSimpsons? Een kloon van Grand Theft Auto, dus een dikke nul op de schaal van originaliteit. Pirates of the Caribbean? Een misbaksel, want het is een piratenspel van dertien in een dozijn. Helemaal onvergeeflijk is dat jullie Blade Runner niet eens een plaats in de top 10 waardig achten: dit is pas een magistraal voorbeeld van hoe je de filmervaring in een game optimaal kunt benaderen, zelfs overtreffen.

Ook jullie overzicht van de slechtste 10 films die op games zijn gebaseerd, is niet ernstig te nemen. Mortal Kombat, jullie nummer 1 in deze lijst, heeft van alle gamesfilms de grootste omzet gekend. Het als allerslechtste film in het genre bestempelen, is de smaak van de film- en gamesliefhebber écht miskennen. Films als Super Mario Bros – dertien jaar oud, nota bene – en Wing Commander staan wél in deze lijst, terwijl misbaksels zoals House Of The Dead en Doom – mijns inziens het grootste schandaal in de filmwereld van de laatste decennia – helemaal ontbreken. Hallo?

Reactie (B.V.A.): Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Toch twee opmerkingen. (1) Van Uwe Boll, de maker van House of the Dead, hebben we Alone in the Dark in de lijst van slechtste gamesfilms opgenomen: de man in kwestie heeft zoveel slechte gameverfilmingen ingeblikt dat ze de helft van de top tien hadden kunnen uitmaken, maar we wilden graag iederéén bedienen. De meeste van zijn films zijn trouwens zo obscuur dat ze hier niet of nauwelijks te zien geweest zijn. (2) Lara Croft: Tomb Raider is de succesvolste gameverfilming uit de geschiedenis, niet Mortal Kombat. Trouwens: ook Pokémon heeft meer geld opgebracht dan Mortal Kombat – hét bewijs dat succes weinig met kwaliteit te maken heeft.

Joris Vaes (via e-mail)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content