Focus Knack hoort graag uw mening. Reacties zijn welkom op ons postadres, Focus Knack, Raketstraat 50b2, 1130 Brussel, of in onze mailbox, focus@knack.be. Elke inzending moet zijn ondertekend met naam en adres. Reacties kunnen worden geredigeerd en ingekort.

‘BLIJVEN PROBEREN’. PETER VAN DYCK IN RUBRIEK ‘POP’, FOCUS NR. 23

‘BLIJVEN PROBEREN’. PETER VAN DYCK IN RUBRIEK ‘POP’, FOCUS NR. 23

Koud spel

Jullie commentaar over Coldplay bij de bespreking van het album ‘X&Y’, de langverwachte opvolger op ‘A Rush of Blood to the Head’, ergert me mateloos. Het is van bij het begin duidelijk dat recensent Peter Van Dyck iets heeft tegen Coldplay. In zijn intro schildert hij Chris Martin af als een toerist die niets anders doet dan zich amuseren ten koste van anderen. Ik vraag me af of ik erbij moet lachen of huilen. Het heeft 18 (!) maanden intensieve arbeid gekost om deze cd te maken – 18 (!) maanden pure stress. Gitarist Johny Buckland is het volgende slachtoffer in de recensie: hij zou de perfecte imitator zijn van U2’s The Edge. Een vreemde kronkel, want het is niet omdat iemand aan zijn gitaar een gelijkaardige sound ontlokt als een ander, dat hij die dan ook imiteert – indien wel, dan plagieert elke metalgitarist Metallica. De drie sterren die uw recensent tot slot geeft, zijn een belediging, net zoals de titel: ‘Blijven proberen’ – alsof ze nog niet genoeg succes hadden met hun vorige cd’s. Neen, ‘X&Y’ is wat mij betreft zo ongelofelijk goed dat ie sinds de release non-stop in mijn cd-speler steekt. De melodieën zijn prachtig, de muziek is vol en de teksten steengoed. Coldplay wordt in dat opzicht en op dit moment door niemand overtroffen.

Pieter-Jan Wittocx (Mechelen)

Koud spel (2)

‘Vroeger opstaan’ en’ blijven proberen’, schrijft uw recensent over de laatste Coldplay. Blijkbaar voelt hij zich persoonlijk aangevallen door uitspraken die Chris Martin onlangs poneerde in verband met het succes van de groep. Martin stelde dat hij ernaar streeft even goede songs als U2 te schrijven, dat Coldplay enkel op die manier een nóg grotere groep kan worden. Ik begrijp niet waarom uw recensent zich hierdoor een hele recensie laat leiden. Moeten nu echt àlle muziekgroepen het nederig ingestelde Vlaamse voorbeeld volgen? Als je als band vooruit wil, mag je niet aan navelstaarderij doen, maar moet je vooruit kijken. En no offence for U2 – het is en blijft de grootste groep op de aardbol – maar de Ieren stonden na 2 platen (debuut ‘Boy’ en de ietwat muffe opvolger ‘October’) lang niet waar Coldplay nu staat.

Mattias Baertsoen (Sint-Denijs-Westrem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content