Focus Knack hoort graag uw mening. Reacties zijn welkom op ons postadres, Focus Knack, Raketstraat 50b2, 1130 Brussel, of in onze mailbox, focus@knack.be. Elke inzending moet zijn ondertekend met naam en adres. Reacties kunnen worden geredigeerd en ingekort.

DIRK DRAULANS

OVER MERCATOR IN ‘DE GROOTSTE BELG’ OP CANVAS

‘DISNEY DIGITAAL’

DAVE MESTDACH IN FOCUS KNACK NR. 46

‘SPEERTJE WERPEN’

PATRICK DUYNSLAEGHER IN RUBRIEK DVD-FILM, FOCUS KNACK NR. 46

De kater van Mercator

Wanneer een BV zich achter de presentatie schaart van een aflevering van De Grootste Belg, zou je toch minimaal mogen verwachten dat hij de naam van zijn favoriet correct kan uitspreken. Dit bleek helaas niet tot de mogelijkheden van Dirk Draulans te behoren: van de naar schatting zestig keer dat hij de naam van Mercator heeft uitgesproken, had hij het zeker 50 maal over MerKATER. Tja…

Behekst

Is het mogelijk dat jullie een Disney DVD-Classic over het hoofd gezien hebben in jullie lijst? Ik miste in elk geval een bespreking van Bedknobs and Broomsticks (Heksen en Bezemstelen) uit 1971, een classic met Angela Lansbury en David Tomlinson in de hoofdrol. De film won in 1972 trouwens de Oscar voor ‘Best Special Visual Effects’.

Nvdr.: ‘Bedknobs and Broomsticks’ hoort niet tot de Disney Classics-reeks omdat het om een gewone speelfilm gaat waarin één tekenfilmsequentie verwerkt zit. De prent is wel op dvd verkrijgbaar in de reeks Disney Specials, waarvan wij slechts de belangrijkste hebben opgesomd (zie kader: ‘De Specials van Walt Disney). Vandaar dat dit slappe afkooksel van ‘Mary Poppins’ ontbrak.

Hoe dan ook een circus

In zijn recensie over Ben Hur situeert Patrick Duynslaegher de wagenrennen in het Colosseum. Een vergissing, die mits enig logisch denken vermeden had kunnen worden. Het Colosseum is amper een paar honderd meter lang: een renwagen heeft wel wat meer nodig om op snelheid te komen – pakweg 800 à 1000 meter. Neen, de rennen gingen door in een ‘circus’. Het grootste bevond zich in Rome – het Circus Maximus, de naam zegt het zelf – maar ik betwijfel of de opnames van de wagenrennen in Ben Hur dáár zijn gebeurd. Ik dacht dat ze in het circus van Judea werden opgenomen. Ten slotte had iedere belangrijke stad zijn theater (voor toneel), odeon (voor muziektheater), amfitheater (voor gladiatorenspelen en terechtstellingen) en circus (voor wagenrennen). Hoe dan ook: de wagenrennen situeren in een amfitheater voor gladiatorenspelen, is alsof je in onze tijd voetbal zou laten doorgaan in een concertgebouw.

Nvdr.: De wagenrennen werden opgenomen in een studiodecor, gebouwd in de Cinecittà Studios in Rome naar het voorbeeld van het authentieke Romeinse Circus Maximus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content