Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Elke zondag, 21.00 – Discovery Channel

Move over David Copperfield. Illusionist Steven Frayne, alias Dynamo, is ’s werelds nieuwste goochelsensatie. In Magician Impossible haalt de 29-jarige Britse globetrotter straffe toeren uit: over de Theems in Londen wandelen of Lindsay Lohan in de lucht tillen leek nog nooit zo gemakkelijk. Een gesprek met de man die magie weer cool maakt.

DYNAMO: Toen ik elf was, leerde mijn grootvader, een amateur-goochelaar, me enkele trucs om pestkoppen op school een koekje van eigen deeg te geven. Sindsdien is mijn fascinatie voor goochelen – én mijn populariteit bij de meisjes – alleen maar gegroeid. Ondertussen ben ik 29, heb ik mijn eigen tv-show en geniet ik enig aanzien in het celebritywereldje. Als ordinaire knul uit Bradford had ik dat nooit durven te dromen.

In tegenstelling tot de klassieke goochelaars hou jij doodgewone mensen op straat voor de gek, getuige de talloze YouTube-filmpjes.

DYNAMO: Vroeger hoorde goochelen thuis in het theater. Maar door de komst van het internet, grote festivals en hónderden televisiekanalen kun je het nu op zoveel manieren naar de mensen brengen. Trucs uithalen op straat, in restaurants of pubs geeft mij een kick. Uiteraard probeer ik origineel te blijven, dingen te doen die de mensen nooit eerder hebben gezien. David Copperfield kon door de Chinese Muur lopen, ik wandel over de Theems.

Welk soort publiek is het moeilijkst te paaien?

DYNAMO: Mijn familie en mijn vrienden. Zij zijn mijn testpubliek, en mijn scherpste criticasters. Ze kennen mijn diepste geheimen, dus ik moet wel met iets héél strafs op de proppen komen om hen nog uit hun lood te slaan.

Wat is de strafste stunt die je voor het tweede seizoen van Magician Impossible hebt uitgehaald?

DYNAMO: Het moment dat ik over de zijkant van het LA Times-gebouw in Los Angeles naar beneden wandelde. Meteen het engste wat ik ooit heb gedaan. Ik moest mijn hoogtevrees overwinnen om niet te pletter te storten.

Wat is jouw magische recept voor een succesvolle performance?

DYNAMO: Mijn ogen: de Dynamo stare. (lacht) Het is van cruciaal belang om goed oogcontact te houden met je publiek. Gelukkig heb ik de prachtige ogen van mijn moeder geërfd. Ik dank haar voor de magie.

Hoe ben je op de naam Dynamo gekomen?

DYNAMO: ‘Jaren geleden trad ik op in het Hiltonhotel in New York. Ergens halverwege mijn performance riep een toeschouwer: ‘Die gast is dynamo!’ Dat woord is me altijd bijgebleven, net als de betekenis ervan: een generator die een massa energie kan opwekken. Ik ben een klein ventje, maar mijn magie is dynamo!

Je houdt niet alleen gewone mensen voor de gek, maar ook beroemdheden als Chris Martin van Coldplay en Will Smith. Welke celebrity staat nog op je wishlist?

DYNAMO: Ik zou dolgraag iets met Eminem doen. Ik hou van zijn werk als rapper, en hij is net als ik een grote fan van comics en superhelden. Met hem praten over superhelden, dat lijkt me fantastisch. Veel van mijn inspiratie haal ik trouwens uit films en strips.

Welke superheld zou je zelf willen zijn?

DYNAMO: Iron Man. Ik weet het, technisch gezien hééft hij geen superkrachten, maar Tony Stark is gewoon een legende. Zijn vermogen om onzichtbaar te worden, lijkt me bovendien erg handig. En dat pak, ik wil dat pak!

MICHAEL ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content