Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Elke vrijdag, 22.00 – Discovery Channel

Mythbusters met magie, dat is Magic of Science, een nieuw goochelprogramma met wetenschappelijke insteek op Discovery Channel. Daarin trekt de jonge Brit Ben Hanlin, lid van de vooraanstaande goochelaarsvereniging The Magic Circle – samen met drie andere internationale illusionisten de straten van Londen, New York en Warschau op, de verborgen camera in de aanslag. ‘Magic of Science is geen doorsneegoochelshow, evenmin een saai wetenschapsprogramma, maar een combinatie van beide’, aldus de piepjonge Hanlin. ‘Zoiets is nooit eerder gemaakt. Ik denk dat we een gat in de markt gevonden hebben. (lacht)

Jij bent gespecialiseerd in zogenaamde close-upillusies. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

BEN HANLIN: Het draait voor mij niet om the big illusion. In plaats van mensen te doen verdwijnen op een podium, breng ik de magie naar de straat.

Kun je een tipje van de sluier lichten?

HANLIN: Een bepaalde scène speelt zich af in een restaurant. Een zogezegde serveerster morst rode wijn op mijn parelwitte vestje. Wanneer ik de vlek probeer te verwijderen, stoot ik een kaars om en vat het kledingstuk vuur. De dame schiet me te hulp met een brandblusapparaat, en nog geen fractie van een seconde later is mijn vest weer kraaknet! De nietsvermoedende klanten, die stiekem door ons gefilmd werden, waren getuige van een staaltje wetenschap, verpakt als goocheltruc. Nadien leggen we uit hoe de vork in de steel zit.

Hoe ben je in de ban van de magie geraakt?

HANLIN: Trucjes opvoeren was een manier om de verveling in de klas tegen te gaan. Op mijn vijftiende verslond ik het ene goochelboek na het andere, ik raakte er helemaal door geobsedeerd. Nadat ik van school was, versierde ik een degelijke kantoorjob, maar al gauw sloeg de verveling opnieuw toe. Ik heb dan maar besloten me fulltime op de magie te storten.

En toen ben je gestart met Magic Boy TV, een serie YouTube-filmpjes waarin je beroemdheden als David Hasselhoff en Stephen Fry opspoort en verbaast. Wat was het leukst om te doen?

HANLIN:Hassling the Hoff! Toen de voormalige Baywatch-ster als kapitein Haak op de planken stond in een Peter Pan-musical, mochten we een halfuurtje in zijn kleedkamer. Hij was zo onder de indruk van mijn kunstjes dat hij er de volgende dag een filmpje van op zijn website heeft gezet. Vriendelijk van the Hoff. (lacht)

Staan er nog celebrity’s op je verlanglijstje?

HANLIN: Vorig jaar zijn we naar LA afgezakt, op zoek naar Britney Spears. Om een lang verhaal kort te maken: we zijn tot bij haar beste vriend geraakt, but we didn’t get to Britney. Gelukkig hebben we onderweg wél Quentin Tarantino, Jamie Fox en Mickey Rourke kunnen strikken – toch ook niet mis, hé?

MICHAEL ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content