De prijs voor ‘meest gratuite Hitlervergelijking van het jaar’ lijkt Madonna nauwelijks nog te kunnen ontglippen. Tijdens het eerste optreden van haar nieuwe wereldtournee, in het Millennium Stadium in het Britse Cardiff, maakte de 50-jarige popster van de gelegenheid gebruik om haar visie op de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het publiek over te brengen. Toen de eerste noten van haar song Get Stupid weerklonken, startte op de schermen achter haar een beeldmontage, met daarin foto’s van de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe, Adolf Hitler én John McCain. Even later verscheen ook Barack Obama op de televisie, alleen was die vergezeld van John Lennon, Mahatma Ghandi en Al Gore. Het minste wat je kunt zeggen, is dat Madonna niet alleen op vestimentair gebied weinig subtiliteit kent.

Bij iedere Amerikaanse presidentsverkiezingen verschijnen er lijstjes over welke beroemdheden in wiens kamp gaan staan – en over het algemeen is de hoek van de Democraten een stuk voller dan die van de Republikeinen. Nochtans is het effect van zulke ‘celebrity endorsements’ niet altijd even duidelijk. Geen enkele kandidaat uit de recente geschiedenis heeft bijvoorbeeld zoveel steun gekregen van film- en muzieksterren als John Kerry: talloze Hollywoodacteurs deden mee in spotjes of gingen op billboards staan, Bruce Springsteen organiseerde een tournee om zijn fans naar de stembus te krijgen… En we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

In het geval van Barack Obama lijkt zijn populariteit bij showbizzberoemdheden zelfs meer en meer een nadeel te zijn. Het team van John McCain probeert hem al maanden af te schilderen als een wereldvreemde politicus, die meer begaan is met zijn eigen imago dan met de problemen van de modale Amerikaan. Onlangs werd een spotje gelanceerd waarin Obama op één rij werd geplaatst met onder meer Paris Hilton en Britney Spears, nog twee mensen die volgens het kamp McCain alleen beroemd zijn omdat ze beroemd zijn. Als iemand als Madonna haar duit in het zakje doet, is dat dan ook enkel koren op hun molen. De reactie van McCains woordvoerder op Madges stunt sprak in dat verband boekdelen: ‘Dit bewijst nog maar eens dat, als ze Barack Obama willen steunen, zijn medeberoemd-heden alle grenzen durven te overschrijden.’ Het kernwoord hier is natuurlijk ‘medeberoemdheden’.

Nu kunnen sterren een belangrijke rol spelen in de verkiezingscampagne, maar dan vooral omdat ze rijk zijn en connecties hebben. Hun gulle bijdragen kunnen de oorlogskas van de kandidaten flink spekken, en daarom proberen de kandidaten ook zoveel mogelijk beroemdheden aan hun kant te krijgen. Maar blijkbaar moet je er dan bij nemen dat de sterren per se hun overpeinzingen over de politieke strijd met het publiek willen delen, ook als ze niet echt in de materie onderlegd zijn. Als Madonna Obama echt wil steunen, houdt ze eigenlijk beter haar portemonnee open en haar mond dicht.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content