Enkele Belgische danceartiesten die potten hebben gebroken in het buitenland.

Two Man Sound

Voor Lou Depryck via Telefacts bekend werd als Belgische expat in Thailand maakte hij fortuin met tal van muziekprojecten. Kingston, Kingston was in 1978 een internationale hit voor Lou & The Hollywood Banana’s en hij had de hand in Ca Plane Pour Moi van Plastic Bertrand. Ook met de Zuid-Amerikaans getinte singles van het discoproject Two Man Sound ( Charlie Brown, Disco Samba) veroverde Depryck hitlijsten overal ter wereld.

Patrick Hernandez

One hit wonder Hernandez was een Fransman, en dat Madonna backing vocals zong op Born To Be Alive is geen geheim meer. Wist u ook dat deze discoklassieker uit 1979 tot stand kwam in een Belgische studio, met producer Jean Van Loo achter de knoppen? Afhankelijk van de bron verkocht zijn pièce de résistance wereldwijd tussen de 11 en 25 miljoen exemplaren.

Lio

De muziekcarrière van de half Portugese, half Belgische Lio start in Brussel waar ze eind jaren 70 onder auspiciën van Dan Lacksman de singletjes Banana Split en Amoureux Solitaires opneemt, wereldwijd goed voor 3 à 4 miljoen verkochte exemplaren. Vooral Frankrijk loopt storm voor de bubblegumachtige elektropop van de toen 17-jarige lolita. Vandaag is ze er nog altijd een bekend tv-gezicht.

Lords Of Acid

Een van de vele gedaantes waarin Maurice Engelen zijn duivels bezweert. De mix van sadomasochistische kitsch, industrial techno en acid house is ongemeen populair in de VS, de albums Lust en Voodoo U waren er allebei goed voor goud.

T99

Jean-Paul De Coster, Patrick de Meyer en Olivier Abbeloos scoorden in 1991 als T99 een gigantische rave- hit met Anastasia, dat meer dan een miljoen keer over de toonbank ging. Abbeloos en De Meyer scoorden ook in het buitenland met projecten als Tragic Error ( Tanzen) en Quadrophenia ( Quadrophenia).

2 Unlimited

Het gezicht en de stem waren Nederlands, maar de motor achter rapper Ray en zangeres Anita stond in Antwerpen bij producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde. Met meer dan 20 miljoen verkochte platen is 2 Unlimited de meest succesvolle, Belgische danceformatie ooit.

T-Spoon

Bikini’s on the left, bikini’s on the right! Yep, het tenenkrullende Sex On The Beach is van Belgische makelij. Boosdoener is Serge Ramaekers, die ons ook The Confetti’s en de newbeatremix van Rocco Granata’s Marina schonk – een groot succes (2 miljoen verkochte exemplaren!) in Duitsland overigens.

CJ Bolland

Een geboren Brit maar getogen als Belg en Tom Barmans maatje in Magnus. De producer startte begin jaren 90 zijn carrière bij R&S en bouwde een respectabele staat van dienst op, maar brak in 1996 pas echt internationale potten met Sugar Is Sweeter, dat toen de Amerikaanse Dance Club Chart aanvoerde.

Ian Van Dahl

Groot-Brittannië blijkt een lucratieve afzetmarkt voor op Vlaamse leest geschoeide Eurohouse. In de zomer van 2001 ontving het gezelschap Ian Van Dahl er een gouden plak voor debuutalbum Ace, goed voor 100.000 verkochte exemplaren. Singles als Castles In The Sky, Will I en Reason haalden vlot de top 5.

Lasgo

Hetzelfde team als bij Ian Van Dahl – andere zangeres, dezelfde knoppendraaiers. Zelfs Amerika blijkt niet immuun voor de succesformule van Peter Luts en David Vervoort, de single Something klimt er tot de 35e plaats in de hitparade.

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content