MAD MEN – SEIZOEN 5

JOHN SLATTERY als ROGER STERLING. 'Eigenlijk was ik gevraagd auditie te doen voor de rol van Don Draper.'

Elke zondag, 22.30 – Prime Series. En via Prime à la Carte.Don Draper is zonder twijfel de ster van Mad Men, maar het populairste personage uit de reeks is wellicht Roger Sterling, de grijze vos van het reclamebureau die ondertussen zo veel spitante oneliners op zijn conto heeft dat ze gebundeld werden in een boek – Sterling’s Gold. De man die levenswijsheden als ‘when God closes a door, he opens a dress’ mag debiteren in de reeks, is John Slattery, een acteur met een erg lange staat van dienst die dankzij Sterling wereldberoemd werd. Als we Slattery zien binnenkomen in een Parijse hotelkamer, piekfijn in het pak gestoken en met designerbrilletje op de neus, moeten we onwillekeurig denken aan een uitspraak van David Lynch: die vertelde in 2011 in een interview dat hij zo’n grote fan is van Mad Men dat hij het verschil niet meer ziet tussen de acteurs en hun personages.

JOHN SLATTERY:(verbaasd) Heeft Lynch dat gezegd? Dat had ik nog nooit gehoord. Wat een geweldig compliment. Nu, ik kan het onderscheid ook niet meer maken, hoor. Alleen weet ik dat ik al lang dood zou zijn als ik zou leven zoals Roger.

Voor jou was het van bij de start makkelijk om je te vereenzelvigen met Roger: de actrice die in de eerste seizoenen je vrouw Mona speelde, was ook in werkelijkheid je echtgenote.

SLATTERY: En de eerste scène die we samen hadden, was dan nog dat moment in het eerste seizoen waar ik in het ziekenhuis lig na een hartaanval en zij binnenkomt. Normaal gezien speel je zoiets met een actrice die tien minuten eerder aan je is voorgesteld, ditmaal was het de vrouw met wie ik al twaalf jaar getrouwd was. Het was een stuk eenvoudiger om de emoties die nodig waren voor die scène op te roepen. (lacht)

Klopt het dat je oorspronkelijk auditie hebt gedaan voor Don?

SLATTERY: Ja, de makers hadden me gevraagd om langs te komen voor die rol. Dat verraste mij omdat ik door mijn grijze haar en leeftijd altijd oudere rollen aangeboden kreeg, maar zo’n aanbod sla je natuurlijk niet af. Maar na die auditie zeiden ze: ‘We hebben de rol van Don eigenlijk al ingevuld, maar we zouden graag hebben dat je Roger Sterling speelt.’ Jaren later heeft Matt (Weiner, bedenker van de reeks, nvdr.) tijdens een radio-interview dat we samen deden toegegeven dat hij nooit van plan was om mij Don te laten spelen. Hij had bewust gelogen, omdat hij bang was dat ik de rol van Roger te klein zou vinden om auditie te doen. Nu, hij heeft die dag ook moeite moeten doen om mij te overhalen, maar door de ernst waarmee hij en zijn ploeg over de serie praatten, wist ik dat het goed zou worden. En ik nam ook niet echt een risico: Mad Men was de eerste eigen reeks van AMC, een zender die tot dan alleen filmklassiekers uitzond. Als het een flop was geweest, had niemand het gezien. (lacht)

Roger was lang het meest zorgeloze personage in Mad Men, maar in het vierde seizoen is ook hij de dieperik in gegaan. Had je dat zien aankomen?

SLATTERY: Het was onvermijdelijk. Mad Men gaat over de gevolgen die de personages moeten dragen voor de keuzes die ze maken. En als je ziet hoe Roger geleefd heeft, hoe hij zijn hele bestaan heeft omgegooid door met een jonge, mooie vrouw te trouwen, dan weet je dat er een moment van afrekening komt. Dat maakt deze serie ook zo mooi: Mad Men is het verhaal van Don Draper, hij is wellicht het enige echt onmisbare personage, maar de verhalen over de mensen rond hem worden ook steeds rijker. Hoe meer Matt schrijft, hoe meer hij nog kan schrijven, zo lijkt het.

Weiner staat bekend als een controlefreak, die erop staat dat jullie de dialogen uitspreken precies zoals ze neergeschreven zijn. Is dat niet frustrerend voor een acteur?

SLATTERY: Absoluut niet, want de scènes zijn zo goed en er spelen zo veel dingen onder de oppervlakte dat je ze op heel veel verschillende manieren kunt aanpakken. Maar Matt heeft inderdaad niet graag dat we iets wijzigen. Een paar weken geleden had ik in een scène één woord veranderd, en hij werd meteen kwaad. ‘Denk je dat ik daar niet aan gedacht had?’ riep hij. (lacht) Ik heb ook al enkele afleveringen mogen regisseren, en als je de productievergaderingen meemaakt, besef je pas dat het scenario dat je als acteur in handen krijgt de tiende versie is, en dat er al heel veel veranderd werd. Matt wil Mad Men op het scherm zien zoals hij het in zijn hoofd heeft. Kun je hem dat kwalijk nemen?

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content