Het beste domme idee van het seizoen. Rick Miller gooit twee klassiekers van verschillende planeten samen: Shakespeares kortste tragedie en Matt Groenings animatiefamilie The Simpsons.

MacHomer Tot april op tournee in de VS. Speellijst via www.machomer.com.

The Simpsons spelen Macbeth. Met deze clichématige omschrijving doe je MacHomer wellicht tekort, want de eenmansshow van de Canadese podiumkunstenaar Rick Miller is zo origineel dat Entertainment Weekly net blokletterde dat hij ‘het’ heeft. Volgens het showbizzblad behoort hij tot het kleine kransje van creatievelingen met een gouden toekomst, naast Eminem en de Wachowski-broers, makers van The Matrix. Hoe heeft hij dat verdiend? Niet enkel aan deze unieke combinatie van pop- en klassieke cultuur, want Miller heeft nog andere bekroonde shows op zijn naam staan, zoals het komische Slightly Bent. Wel opvallend is dat er aan het succesverhaal van MacHomer geen einde komt, zelfs niet nu Miller er al het achtste jaar mee de boer opgaat.

In MacHomer speelt Miller de tragedie Macbeth met zo’n vijftig stemmen van The Simpsons. Homer Simpson is de ambitieuze Macbeth, wat vreemde oneliners oplevert als ‘Is this a dagger I see before me or a pizza? Mmmm… pizza’ of ‘MacHomer shall sleep no more – and I love sleep’. Marge is Lady MacHomer. Miller schreef er zelf de muziek bij en zorgt voor een spectaculaire mise-en-scène. De tekst blijft van Shakespeare, maar Millers bewegingen en vocale toeren verwijzen naar de cartoon.

De soloshow kent geen enkel zwak moment omdat de waanzinnige woordenvloed wordt afgewisseld met projecties van tekenfilms en videoclips. Miller imiteert niet enkel de tv, bij momenten gaat hij zelfs sneller en dynamischer te werk. Het spektakel duurt dan ook maar een goed uur. Toch zullen de Simpsons-fans zich er meer thuis bij voelen dan de klassieke toneelganger. Alle figuren passeren netjes de revue en MacHomer bevat daarnaast ook de parodieën binnen de parodieën, de surrealistische aanvallen en het lachen met beroemdheden. De hyperactieve Miller heeft intussen al twee nieuwe producties klaar. Into the Ring is een familiestuk gebaseerd op The Lord of the Rings, Bigger Than Jesus is een soloproject waarin hij het christendom verkent. Wie nodigt hem eens uit naar België?

DOOR wim smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content