HULPJES VOOR SKYPE. SIEMENS EN OLYMPIA MAKEN ONLINE BELLEN NOG MAKKELIJKER.

www.siemens.be

www.dualphone.be

M34

Dualphone

Dankzij Skype is internettelefonie het laatste jaar bij een groter publiek bekend geraakt. Met meer dan 27 miljoen downloads tot nu toe moet je al bijzonder asociaal zijn of internethaters als vrienden hebben om niemand te kennen die het programma gebruikt. Een nadeel van de gewone Skype is natuurlijk dat beide partijen online moeten zijn. Daarom is het betalende SkypeOut heel handig: hiermee kan je tegen een heel laag tarief naar zo goed als elk telefoonnummer in de ons bekende wereld telefoneren. Maar dan nog is het een nadeel dat je aan je computer moet zitten en een hoofdtelefoon of de luidsprekers van de computer moet gebruiken om te telefoneren.

Siemens en Olympia hebben hier nu iets op gevonden: ze hebben een oplossing ontwikkeld om via een draadloos telefoontoestel te kunnen skypen. De Gigaset M34 van Siemens is een USB-staafje dat je in je computer steekt. Dankzij de bijgeleverde software verbind je je computer op deze manier met het basisstation van een recente Siemens Gigaset draadloze telefoon. Voor een ervaren computergebruiker is het niet zo moeilijk om wat dingen in de software van de M34 in te stellen, maar een beginner haalt er toch best iemand bij. Op je telefoontoestel moet je dan eerst een verbinding maken met de M34 die in je computer steekt, en dan kan je alle diensten van Skype gebruiken: zien welke van je Skype-contactpersonen online is en ernaar telefoneren, maar ook via SkypeOut naar een gewoon telefoonnummer bellen.

Olympia heeft met zijn Dualphone voor een iets andere oplossing gekozen. Hier sluit je het basisstation meteen aan op de computer, én op het gewone telefoonnet als je dat wenst. Na het installeren van de bijbehorende software kan je meteen aan de slag. Het grote verschil met de oplossing van Siemens, is dat op het Olympia telefoontoestel een extra knop staat voor de computerfuncties. Als je op deze knop klikt, zie je meteen welke Skype-contacten online zijn. Iemand opbellen gaat zo even snel als op de vertrouwde manier, net als via SkypOut: gewoon het nummer intikken, en op het pc-knopje klikken.

Bij onze testgesprekken – zowel gewoon Skype als SkypeOut – hadden we de indruk dat de kwaliteit bij het toestel van Olympia iets beter was – al blijft de kwaliteit van Skype sowieso wisselvallig. Voorlopig is Olympia ook wat goedkoper: een toestel met basisstation kost 150 euro. De M34 van Siemens kost 99 euro, maar waarschijnlijk moet je er nog wel een recent Gigaset Dect-toestel bij kopen.

Toch heeft de M34, vooral voor zware computergebruikers, ook enkele belangrijke voordelen. Zo kan je via de M34 je Dect-telefoon ook gebruiken voor instant messaging via bijvoorbeeld MSN Messenger. Zoals je kan zien wie van je Skype-contacten online is, kan je ook zien welke van je MSN-contacten online zijn, en ermee chatten via je telefoontoestel. Het knapste is zeker dat je via de M34 met je telefoontoestel ook toegang kan krijgen tot je computer. Zo kan je op je telefoon naar muziek luisteren die in MP3-formaat op je computer staat. Of je kan een waarschuwing naar je telefoon laten sturen zodra er een e-mail binnenkomt. Cool!

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content