LUST FOR LIGHT

KIRK DOUGLAS tijdens de opnames van Minnelli's LUST FOR LIFE in de Borinage.

Zestig jaar geleden streek Vincente Minnelli neer in België, meer bepaald in de Borinage, om enkele scènes te filmen voor zijn Van Gogh-biopic Lust for Life, met Kirk Douglas in de hoofdrol. Iedereen kent Liza Minnelli, maar ook hier blijkt de appel niet ver van de boom gevallen.

Nu, zes decennia later, is Bergen de culturele hoofdstad van Europa en wordt het verblijf van Van Gogh in Henegouwen herdacht met de tentoonstelling Van Gogh in de Borinage (nog tot 17 mei). Centraal staan de schilderijen en schetsen die hij maakte van de arbeiders, en de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo, waarin hij het harde leven van de arbeiders beschreef. Mons 2015 brengt ook, in samenwerking met Warner, Minnelli’s Lust for Life opnieuw uit op blu-ray.

DE PLAATJESFILMER

Vincente Minnelli wordt al te vaak bestempeld als een mooifilmer uit het oude Hollywood. Eminent criticus Andrew Sarris noemde hem ooit een ‘pure stilist’, en dat bedoelde hij niet als compliment: ‘Iemand die meer gelooft in schoonheid dan in kunst.’

Het is niet moeilijk om te begrijpen waar dat oordeel vandaan komt. Minnelli begon zijn carrière in het theater. Hij regisseerde revues zoals de Ziegfeld Follies of 1936 en musicals als Hooray for What!, kleurrijke spektakels met grootse sets, opulente kostuums, veel muziek en humor die ongegeneerd de grootste gemene deler aanspraken. Minnelli presenteerde zichzelf eerder als een entertainer dan als een kunstenaar, en dat veranderde niet toen hij aan zijn filmcarrière begon. Musicals als Meet Me in St. Louis (1944) en An American in Paris (1951) waren felgekleurde confecties waarin alles bewust artificieel en over the top was – denk alleen maar aan Gene Kelly die met een baret op zijn hoofd door een Amerikaanse fantasieversie van Parijs loopt, met een getekende Eiffeltoren op de achtergrond.

Het publiek kwam in drommen. De critici waren doorgaans gecharmeerd, maar veel artistieke waarde of eigenheid dichtten ze zijn films niet toe. Zeker zijn musicals werden gezien als superieur escapisme, maar niets meer. Ook zijn ‘serieuze’ drama’s, zoals The Bad and the Beautiful (1952), volstonden uiteindelijk niet om hem het stempel van ‘auteur’ te bezorgen.

DE WERKELIJKHEID, MAAR VIA EEN OMWEG

Nochtans zei Minnelli zelf: ‘Mijn werk is mijn levensverhaal.’ Zijn films waren nooit openlijk autobiografisch, maar ze gingen wel erg vaak over creatieve mensen die de behoefte voelen om zichzelf op de een of andere manier uit te drukken voor een publiek. Zijn personages waren zangers (The Pirate, 1948), filmmakers (The Bad and the Beautiful), musicalregisseurs (The Band Wagon, 1953) en getormenteerde schilders zoals Vincent van Gogh. Minnelli’s personages proberen op hun eigen manier iets te communiceren naar de wereld. Het zijn mensen die performen. Als regisseur is dat net wat Minnelli zijn hele leven deed. Hij wordt nog steeds geassocieerd met felle kleuren, artificiële sets, klatergoud. Maar voor hem was dat niet meer dan een manier om zijn eigen werkelijkheid te tonen.

Lust for Life was de film waar Minnelli zelf het meest tevreden over was en hoewel hij – voor de verandering – grotendeels werd opgenomen op echte locaties in België en Frankrijk, blijft die voorliefde voor het artificiële er duidelijk doorheen schemeren, met uitbundige technicolorbeelden, bombastische muziek en theatrale acteerprestaties. Het is een afbeelding van de werkelijkheid, dat wel, maar dan tot in de puntjes gestileerd.

Minnelli bleef werken tot in de jaren zeventig, maar zoals wel meer Old Hollywood-regisseurs, leek hij steeds minder relevant in een tijdperk dat meer gericht was op naturalisme en jong geweld. Hij raakte niet helemaal in de vergetelheid, maar toch: over Minnelli zijn tot op heden vier boeken geschreven, u mag nu het aantal werken over tijdsgenoten als Orson Welles of Alfred Hitchcock beginnen te turven. Laat de Borinage u alvast helpen bij de herontdekking.

LUST FOR LIFE

Nu uit op blu-ray/dvd via Warner.

Nog tot 17/5 kunt u in de Frigo des Anciens Abattoirs in Bergen ook naar de expo Hollywood aan de voet van de slakkenberg, over de opnames van Lust for Life in de Borinage.

VINCENTE MINNELLI

Van 31/3 tot 6/5 presenteert Cinematek in Brussel een uitgebreide cyclus van Minnelli’s werk. Alle info: cinematek.be

DOOR DENNIS VAN DESSEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content