* 20.50 – Canvas

‘We waren blij dat den ambetanterik er niet bij was’, grijnsde Lucien Van Impe in Het Nieuwsblad toen hij zijn Tourzege van 1976 bijlichtte. De ambetanterik in kwestie was Eddy Merckx, die dat jaar, voor het eerst in zijn roemruchte carrière, verstek moest geven voor zijn Ronde Van Frankrijk. Van Impe, een Vlaamse berggeit met een abonnement op de bolle-tjestrui in de Tour, profiteerde maximaal van de afwezigheid van De Kannibaal. De Kleine van Mere vocht zich een weg naar het ereschavot in Parijs na een vete met zijn ploegleider en enkele onwaarschijnlijke remontes in het hooggebergte. Het zou zijn finest hour blijven, want het jaar nadien zag hij de eindzege door zijn vingers glippen toen een volgwagen van de Franse televisie hem van de sokken reed op l’Alpe d’Huez. Van Impe voelde zich bestolen, en geen Belga Sport-reportage (vanavond op Canvas) die dat kan verhelpen. ‘Ik heb dit jaar voor de eerste keer in mijn leven gesproken over mijn val, op aandringen van de VRT’, aldus Van Impe. Mijn vrouw had me overtuigd om mijn hart eens te luchten, maar het heeft niet geholpen. Ik praat er niet graag over, want het zit veel te diep. Als het programma uitgezonden wordt, zal ik zeker niet kijken.’

Wat is er eigenlijk gebeurd?

Lucien Van Impe:(schamper lachje) Ik ben omvergereden hé, op drie kilometer van de finish. Een auto maakte een verkeerde inschatting en onderschepte me. Ik vloog over de motorkap, raakte een hoge borduur en belandde in de berm. Op zo’n moment denk je niet na. Je wil enkel een nieuwe fiets, maar mijn ploegleider zat een kilometer lager om mijn voorsprong op Hennie Kuiper (die de rit won en uiteindelijk tweede werd in het eindklassement, nvdr.) te chronometreren. Toen hij eindelijk bij me kwam, was ik die voorsprong kwijt. Uiteindelijk zette ik de achtervolging in, maar toen bleek het bevestigingsriempje, waarmee de fietsen vastgemaakt worden op het autodak, nog aan het kader te zitten. Het draaide in mijn ketting. Die opeenstapeling van kleine dingen kostte me de rit, en waarschijnlijk ook de eindzege.

Later claimde u dat u de Tour niet mócht winnen. Waarom?

Van Impe: Het zou niet de eerste keer geweest zijn dat de Tourdirectie besliste dat die of die renner niet mocht winnen. In mijn tijd maakten ze de Tour op maat van de Fransmannen. Misschien hadden ze na Merckx’ zegereeks en mijn overwinning van het jaar voordien genoeg van de Vlaamse dominantie.

Dieter Moeyaert

Partner Content