Veeleer mis- dangebruik, oordeeltLuc Janssen over zijn onlinebezigheden.Zijn tip: werk online, leef offline.

In je Radio 1-programma ‘Helden’ passeren alle muzikale groten de revue. Inspiratie gezocht op het net?

Vooral om mijn geheugen op te frissen wie er zoal Leonard Cohen, The Rolling Stones en de andere Helden gecoverd heeft. Ik zoek niet zozeer naar feiten op het internet, maar wel naar een invalshoek. Dan bouw ik voort op wat ik lees, zeer associatief dus.

Ken je sites die ideaal zijn voor dit soort opzoekingswerk?

Ik heb niet meteen mijn vaste webplekken, net zoals ik ook geen vast tijdschrift heb maar alles lees wat in mijn handen terechtkomt. Kindamuzik.net is wel een aanrader, met recensies van recente platen. Meer muziek vind je op het onlinelabel rcrdlbl.com, de straffe blog stereogum.com, de winkel boomkat.com én pitchforkmedia.com, de meest invloedrijke muzieksite van het moment.

Voor ‘Lux’ heb je nog een tijdje een blog bijgehouden…

…en voor het tweede seizoen heb ik gevraagd dat niet meer te moeten doen. Verschrikkelijk vond ik dat. Met alle respect voor de Koen Fillets dezer wereld die er tijd in steken en het wel goed doen: ik leef liever offline.

Geen behoefte om sporen op het net achter te laten?

Anderen doen dat al voor mij! Zo heb ik me laten vertellen dat er op Facebook een groep is met de naam Mish Mash Appreciation Society. En dan vind ik het wel fijn dat een luisteraar zo een legertje van meer dan zevenhonderd soldaten achter zich verzamelt.

Gebruik jij de computer ook recreatief?

Als je voor je werk hele dagen voor je scherm zit, zoek je je ontspanning liever elders. Al vind ik het wel heel leuk om voor Mish Mash digitaal te monteren met systemen als Dalet en Dira of om als stijlfascist van Radio 1 nieuwe jingles te creëren.

Je hebt ooit nog internetradio gemaakt voor 3voor12. Geen zin om daar opnieuw mee te beginnen?

Even voor de duidelijkheid: internetradio is niet de online streaming van zenders als StuBru en Radio 1, maar wel radio die speciaal voor het net gemaakt is. 3voor12 vind ik nog steeds een hele goede site. Zelf heb ik er spijtig genoeg geen tijd meer voor.

Koop je wel eens iets op het web?

Klassiekers als treintickets en vliegreizen. Onlangs heb ik als verrassing voor mijn vrouw een paar schoenen besteld bij Emma Hope, een posh merk dat ik in een winkel in de Louizalaan had gezien. Maar dan erger ik me dood aan het feit dat het niet in voorraad is. Dat is typisch aan het internet: alles lijkt beschikbaar, maar is het niet.

Haal je ook technologische snufjes in huis?

Alleen als een ander ze komt installeren en de handleiding geen tweehonderd pagina’s dik is. (lacht) Ik heb twee jaar geleden een vette dvd-recorder gekocht en kan er nog steeds niet mee opnemen. Dus geniet ik van het design. Hetzelfde met de iPhone of MacBook. Maar ik moet het niet te allen prijze hébben.

Elk zondag eert Luc Janssen ’s werelds muzikale grootheden metde beste covers van hun platen in ‘Helden’, om 18 uur op Radio 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content