Louis Theroux: Savile

JIMMY SAVILE en LOUIS THEROUX: op zoek naar de zonden van een dode vriend.

Zondag 12/2, 22.30, Canvas

‘Om de roddelbladen af te schudden, zeg ik altijd dat ik niet van kinderen houd. Hoe kunnen zij nu weten of ik een pedofiel ben of niet? Ik weet alleszins dat ik er geen ben’, aldus Jimmy Savile tegen Louis Theroux. Die laatste volgde het BBC-icoon in 2000 voor When Louis Met…, zijn documentairereeks waarin hij telkens een andere bekende Brit aan de tand voelde over zijn of haar dagelijkse beslommeringen. De aflevering met het voormalige tv-gezicht viel in de smaak omdat Theroux een heel andere kant van Savile toonde. En vooral omdat hij het aandurfde om hem te confronteren met de geruchten over zijn nogal ongezonde interesse voor kinderen. Theroux’ vragen waren legitiem: Savile was tijdens zijn carrière immers met een jong (in Top of the Pops) tot heel jong publiek (in Jim’ll Fix It, de Britse voorloper van De droomfabriek) in contact gekomen.

Dat Savile effectief honderden vrouwen en kinderen seksueel misbruikt heeft, raakte pas bekend na zijn dood, in 2011. Theroux rakelt de gesprekken die hij met hem voerde vijftien jaar later op in de docu Louis Theroux: Savile. Hij onderzoekt hoe het komt dat de vreemde snuiter met de eeuwige sigaar al die tijd ongestoord zijn gangetje kon gaan, en de pers, de BBC en hijzelf al dan niet moedwillig de andere kant opkeken. Theroux bleef na When Louis Met… namelijk bevriend met Savile. Hij voelde wel dat hij iets te verbergen had, maar schreef dat toe aan zijn excentrieke persoonlijkheid.

In de docu probeert Theroux zijn fout recht te zetten, en praat hij met slachtoffers, vrienden en collega’s die nu pas van zich laten horen. ‘Hij was een goede leugenaar’, bekent Janet Cope, die meer dan dertig jaar Saviles persoonlijke assistente was. Desondanks verdedigt ze hem. ‘Het was een ander tijdperk’, verklaart ze. ‘Ik was al blij dat ik af en toe bedankt werd met een tik op de kont.’ Gill Stribling-Wright, die dertien jaar lang als producer en researcher voor hem werkte, was zich van geen kwaad bewust. ‘De showbizzindustrie draaide toen om seks, drugs en rock-‘n-roll, waardoor figuren als hij met heel veel wegkwamen. Hij sprak me wel ooit aan over de perfecte misdaad. Alsof hij toen al ontmaskerd wilde worden.’

Theroux bekijkt ook oude opnames, op zoek naar feiten die hij toen heeft gemist. Ronduit akelig zijn de nooit eerder uitgezonden beelden waarop te zien is hoe Savile een moeder en haar dochter betast in een pizzarestaurant in Leeds. Het maakt van Louis Theroux: Savile een hoogst onbehaaglijk en soms ronduit schokkend portret van een seksueel roofdier.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content