LOUIS THEROUX: LAW AND DISORDER IN LAGOS

© GF
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Dinsdag 26/4, Canvas

Hij mag er dan nog steeds uitzien als een achttienjarige die zich net voor een bachelor informatica heeft ingeschreven, Louis Theroux is de afgelopen jaren wel degelijk volwassen geworden. De tijd dat hij op de set van pornofilms rondhing of met ufologen mee op pad ging, ligt achter ons, want de Britse reportagemaker probeert sinds een paar jaar onderwerpen met wat meer diepgang aan te snijden. Het beste voorbeeld van die evolutie is zijn trilogie Law and Disorder, waarin hij het veiligheidsprobleem in enkele wereldsteden in kaart brengt. In de eerste twee afleveringen trok Theroux naar de Amerikaanse metropool Philadelphia en het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, in de derde ging hij naar de straten van Lagos, de voormalige hoofdstad van Nigeria – Lagos moest in 1991 de fakkel doorgeven aan Abuja, zoals fervente caféquizzers ongetwijfeld weten.

De situatie die hij aantrof, verschilde toch enigszins van die in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika: terwijl de problemen in Philadelphia en Johannesburg grotendeels veroorzaakt worden door mensen die zich buiten de wet begeven – drugsdealers en andere misdadigers – moet de modale inwoner van Lagos vooral op zijn hoede zijn voor de officiële instanties. Het leven in de stad wordt geregeld door de ietwat schimmige transportvakbond, die ‘area boys’ – tienerjongens én -meisjes – inzet om haar positie te bestendigen. De andere macht in de stad is de Kick Against Indiscipline, een paramilitaire organisatie die de orde moet handhaven en wier taak het onder meer is om handelaars en bewoners die hun winkel of huis illegaal op openbare grond hebben gezet, op te sporen en te vervolgen.

Tussen de vakbond en de KIA lijkt er een soort ‘gentlemen’s agreement’ te bestaan om elkaar met rust te laten en vooral de gewone burgers in de stad lastig te vallen. Nadat Theroux met de soldaten op pad was geweest om burgers op te pakken die zich niet aan de bizarre milieuregels in Lagos hielden – elke eerste zaterdag van de maand is het daar blijkbaar algemene opruimdag – wierp hij tegen de KIA-leider op dat hij de kleine garnalen viseerde en de grote vissen ongemoeid liet. Het antwoord van de generaal was openhartig in zijn nietszeggendheid: volgens hem maakte alles deel uit van een uitgekiend plan om de bazen achter de schermen uit hun kot te lokken door de rij voetvolk die voor hen stond weg te halen.

Met zijn gespeelde naïviteit slaagt Theroux er meestal in om zijn gesprekspartners dingen te ontlokken die ze eigenlijk niet kwijt willen, maar in Lagos kwam hij toch een hoop mensen tegen die zeer bedreven zijn in het geven van ‘politieke antwoorden’, zoals ze het zelf noemen. Toen hij aan Mamoc, de woordvoerder van een enigmatische vakbondsleider, bijvoorbeeld vroeg of de ‘area boys’ niet veel van hooligans weg hadden, riposteerde die bloedernstig: ‘Area boys does not mean hooligans, it means boys in an area.’ Theroux viel echter niet uit zijn rol, zelfs niet toen hij in een rel tussen twee vakbondfracties terechtkwam en je heel even de doodsangst op zijn gezicht zag staan. Terwijl er geweerschoten weerklonken en mensen in paniek heen en weer liepen, vroeg de reportagemaker aan Mamoc zo koel als hij kon of ‘everything okay’ was. Een antwoord kreeg hij niet, maar wij kunnen hem alvast meegeven dat in ieder geval in deze docu ‘everything’ zeer ‘okay’ zat.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

‘Louis Theroux viel niet uit zijn rol, zelfs niet toen je heel even de doodsangst duidelijk op zijn gezicht zag.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content