21.10 – VT4 EN 22.15 KANAALTWEE

LOST VERSUS 24

Als het een geruststelling mag wezen: we verschillen niet van de rest van de wereld. Net zoals in Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen en nog een hoop landen, is Lost ook in Vlaanderen een schot in de roos. De pilootaflevering van de Amerikaanse survivalserie lokte enkele weken geleden op VT4 zowat 400.000 kijkers, wat voor een buitenlandse reeks een heel sterke prestatie is. Maar nog sterker is dat er de week nadien nog meer kijkers voor de buis zaten. ‘Vorige maandag was het kijkcijfer al opgelopen tot 470.000’, zegt Kristof Demasure, woordvoerder van VT4, ‘en dat is toch een teken dat de reeks aanslaat. Wij hebben ook eenmalig de dubbele pilootaflevering herhaald en daarvoor zijn er 180.000 kijkers thuis gebleven. Op zaterdagavond om kwart na elf ’s avonds! De hype is bevestigd, zoveel kun je wel zeggen.’

De fans van de betere Amerikaanse fictie zijn door de komst van Lost op maandagavond voor een verscheurende keuze komen te staan, die wij hier wel eens omschrijven als ’the two Jacks’. Volg je de belevenissen van dokter Jack Sheppard en zijn groep op het exotische eiland of blijf je trouw aan Jack Bauer, die in het vierde – en uitstekende – seizoen van 24 de strijd aanbindt met moslimterrorisme? Want door de grillen van de programmatoren lopen twee van de beste series die er momenteel te zien zijn, elkaar voor de voeten. ‘Dat is spijtig’, zegt Demasure, ‘maar wij hebben dat niet bewust gedaan. We waren het er meteen over eens dat we Lost in primetime wilden uitzenden en telkens twee afleveringen na elkaar, zodat je de lengte van een langspeelfilm krijgt. En daardoor is er een overlapping. Maar voor zover we weten, zappen de kijkers niet weg tijdens het laatste halfuur van Lost. Die serie is ook zo sterk opgebouwd dat je wel móet blijven kijken.’ Bij Kanaaltwee heeft men dan weer geen weerslag gemerkt van de komst van Lost op het kijkcijfer van 24, wat zou kunnen betekenen dat de videorecorders op maandagavond extra veel werk hebben. Of dat 24-fans op hun tanden bijten tot de dvd van Lost begin december in de winkel ligt.

The 70’s House Reeks waarin twaalf jongeren moeten zien te ‘overleven’ zonder internet, iPods en mobiele telefoons in een huis dat helemaal ingericht is in de stijl van de jaren zeventig (19.30 – MTV) l Elitemeisjes Documentaire over het Maryinskije-instituut, een eliteschool voor meisjes in Siberië, waar de leerlingen een conservatieve opleiding krijgen helemaal in de traditie van het oude, glorierijke Rusland (21.00 – Canvas)

Godzilla (0) Roland Emmerich, VS 1998. Een gemuteerde en vernielzuchtige groene reuzenhagedis, het resultaat – Bonjour Chirac – van Franse nucleaire kernproeven, heeft het op Manhattan gemunt. Matthew Broderick is de bioloog die hem met de hulp van de Franse geheim agent Jean Reno aanpakt. Hoe armtierig Hollywood in het dure CGI-tijdperk uit de hoek kan komen, tenminste wat de ideeën betreft, wordt pijnlijk geïllustreerd in deze desastreuze blockbuster van Independent Day-regisseur Emmerich. Zijn dure en luidruchtige rampenthriller, losjes geïnspireerd op Ishiro Honda’s kitscherige low-budget monsterfilm met de gelijknamige titel uit 1954, is nauwelijks grappig, laat staan spannend. Een troost voor de echte fans: rep u naar Blair-land waar Honda’s campklassieker over welgeteld drie dagen voor het eerst in een originele Japanse versie in de Britse bioscopen uitkomt. (20.40 – RTBF)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content