Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De verlossing – Het laatste seizoen van ‘Lost’ is zeer de moeite, tenzij u verwacht dat uw wereld nadien nooit meer hetzelfde zal zijn.

Reeks: **** Extra’s: *** (Walt Disney Home Entertainment – ook uit op Blu-ray)

Reeks. In het nummer van vorige week hebben we een bescheiden poging gewaagd om alle vragen waarmee u na het einde van het vijfde seizoen van Lost zou kunnen zitten, te beantwoorden, zodat u met een bevrijde geest aan de slotshow zou kunnen beginnen. Eén vraag hebben we echter opengelaten: is het ook de moeite om het laatste seizoen in de dvd-lader te schuiven? Het antwoord daarop is een welgemeende ‘Ja’, gevolgd door een al even welgemeende ‘Maar’.

Als u hoopte dat de schrijvers u na vijf seizoenen vol mysteries en raadsels zouden verrassen met een oplossing die u uit uw zetel blaast, een wending die u absoluut niet had zien aankomen, dan kunnen we u nu al met de voetjes op de grond zetten: die is er niet. In deze laatste achttien afleveringen wordt wel verder ingegaan op het verleden, het heden en de toekomst van het eiland, maar een echte verklaring over wat daar nu eigenlijk allemaal gaande was, krijg je niet. Eigenlijk sluit de finale meer aan bij de filosofische kant die Lost altijd gehad heeft, de spanning tussen geloof en rede in de reeks en de verhalen over hoe de personages hun eigen lot in handen proberen te nemen. Als de schrijvers rond die thema’s een bevredigende oplossing hadden kunnen geven, dan was Lost natuurlijk pas echt revolutionair geweest, maar het slot dat ze hebben bedacht, is in ieder geval wel ontroerend.

Wat is dan, na zes seizoenen, het laatste oordeel over Lost? Was het één grote luchtbel die na de finale uit elkaar gespat is, zoals sommige teleurgestelde Amerikaanse fans vonden? Of zal de reeks ook over enkele jaren nog rechtop blijven? Wij zijn toch veeleer geneigd om het tweede te geloven: de ambitie die de schrijvers de afgelopen seizoenen aan de dag hebben gelegd en de compromisloze manier waarop ze de wereld in hun hoofd op de kijkers hebben losgelaten, waren en blijven namelijk erg uitzonderlijk in tv-land. We zullen niet ontkennen dat Lost af en toe flink op de zenuwen heeft gewerkt, en ook in dit laatste seizoen zitten momenten waarop je alles iets sneller zou willen zien vooruitgaan, maar we zijn er wel zeker van dat het nog een tijdje zal duren voor er nog een keer een serie zal worden gemaakt die bij zo’n groot publiek tot de verbeelding spreekt.

Extra’s. Naast de gebruikelijke bloopers, commentaartracks en enkele korte docu’s bevat deze box één extraatje dat elke fan zal willen zien: New Man In Charge, een twaalf minuten durende epiloog waarin een hoop vragen omtrent het eiland alsnog worden opgelost.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content