Wie op maandagavond de nieuwe tv-programma’s wil volgen, moet voortaan een stevige recorder in zijn woonkamer staan hebben.

’57 channels and nothing on’? Als Bruce Springsteen een van de volgende weken op een maandagavond in Vlaanderen langs komt gewaaid, zal hij zijn mening toch moeten herzien. Want de eerste weekdag lijkt hoe langer hoe meer de plaats in te nemen van de zondag als het moment waarop de Vlaamse tv-zenders met getrokken messen tegenover elkaar staan. De voorbije weken zijn er al enkele grote kanonnen gestart, zoals Wie Wordt De Man Van Phaedra en Aspe op VTM of de VT4-drievuldigheid van Heroes, Peking Express en Ook Getest Op Dieren, maar volgende maandag komen er in één klap nog enkele bij. De VRT lanceert Ladies First, het nieuwe programma van Annemie Struyf (zie ook de tv-pagina’s) en Rwina, de veelbesproken sketchreeks gemaakt door een groepje allochtonen. En het vernieuwde 2BE start met de nieuwe realityreeks Lost in Tokyo en Hagger Trippy, het derde seizoen van de komische serie die ooit begon als Trigger Happy.

Is het toeval dat de maandag zo druk bevolkt wordt? Voor een deel wel: bij 2BE is het aantal avonden waarop nieuwe programma’s gelanceerd kunnen worden bijvoorbeeld beperkter door het Champions Leaguevoetbal. Maar aan de andere kant wordt er op maandag wel meer naar televisie gekeken dan op de andere dagen van de week: alleen zondag doet nog beter, maar daar staat de VRT dan weer sinds jaar en dag in een uiterst sterke positie. Officieel zeggen alle zenders dat ze zich geen zorgen maken over de zware concurrentie (al geeft men bij 2BE wel toe dat ze bewust gewacht hebben tot Eeuwige Roem afgelopen was vooraleer Lost in Tokyo gelanceerd werd). Maar als ze met zovelen tegelijk het strijdperk betreden, dan is het onvermijdelijk dat er slachtoffers vallen. Een kleine pronostiek: we houden ons hart een beetje vast voor Rwina. Het opzet van de reeks – de clichés rond autochtonen en allochtonen doorprikken – is lovenswaardig en sympathiek, maar om potten te breken bevat de eerste aflevering te weinig geslaagde grappen en mist ze ook scherpte. En ook Lost in Tokyo lijkt een gok, zeker als je ziet hoe het de nieuwe realityformats – Topmodel, Outback Luke – vorig najaar is vergaan. 2BE or not 2BE, het wordt inderdaad een van de vragen.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content