Lorde (20)

5,6 miljoen volgers op Instagram

6,1 miljoen volgers op Twitter

16,7 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify

Grootste hit Royals, 678 miljoen keer bekeken op YouTube

In 1 lyric ‘I’m kind of over getting told to throw my hands up in the air.’

De toekomst van de popmuziek volgens David Bowie? Ella Marija Lani Yelich-O’Connor uit Nieuw-Zeeland, beter bekend als Lorde. Zij mocht, op voorsprak van zijn familie én zijn bandleden, een tribute aan Bowie brengen op de Brit Awards, kort na diens overlijden.

Lorde danst met de choreografische uitbundigheid van een net iets te zatte zus die maar niet naar huis wil gaan. Lorde verslindt biografieën van oude aristocratische families – vandaar haar artiestennaam. Lorde recenseerde tot voor kort op een anonieme Instagramaccount uienringen, voor een handjevol volgers.

De twee resterende bandleden van Nirvana hadden haar nog voor Bowie ontdekt. Lorde was in 2014 ook een van de vier zangeressen die met de grungegroep optraden bij hun inhuldiging in de Rock & Roll Hall of Fame. In een felroze kostuum. En haar eerste hit Royals leverde haar als eerste vrouw ooit de MTV Music Video Award in de categorie beste rockvideo op. Alleen: Lorde is geen rockchick. Lorde is een songwriter. Lorde wil de nieuwe Joni Mitchell zijn.

Ten tijde van haar eerste album Pure Heroine (2013) had ze een relatie met een fotograaf uit Auckland. Toen die in 2015 eindigde begon Lorde te feesten en te schrijven. ‘Ik kreeg waarschijnlijk een drankprobleem door die break-up. Maar voor mij was het een jaar van vrijheid, niet van rouw’, zegt ze over die periode.

Melodrama (2017), haar tweede album, is een portret van iemand in de nasleep van een relatiebreuk, iemand die wacht op toestemming om weer gelukkig te mogen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content