MAKE POVERTY MUSIC HISTORY. MADONNA en pink floyd stalen de show, pete doherty stond erbij en keek ernaar. na nauwelijks een half jaar is ‘Live 8’ uit op dvd.

EMI

Live 8 ***

Het Goede Doel zorgt altijd voor geweldige anekdotes. Tijdens The Concert For Bangladesh, de moeder aller benefietconcerten, applaudisseerde het publiek toen Ravi Shankar zijn sitar stemde. Na de aanslagen van 11 september werd een benefietsingle van Michael Jackson uit de rekken gehaald, omdat de producer in het verleden ook homoporno had geregisseerd. En nadat ze haar gezicht had geleend aan de Vote Or Die-campagne van P. Diddy, vergat Paris Hilton zich stomweg als kiezer te laten registreren.

Ook over Live 8 is aan sterke verhalen geen gebrek. Madonna weigerde backstage water te drinken, omdat het niet door haar Kaballah-meester gezegend was. Pete Doherty vergat te repeteren en werd door Elton John afgedaan als ‘a fucking mess’. En organisator Bob Geldof, die de benefietmarathon in minder dan zes weken organiseerde, liet zich in een interview ontvallen dat hij Afrikaanse artiesten ‘niet beroemd genoeg’ vond voor een plaatsje op de affiche.

Maar Live 8 mikte natuurlijk niet op de petite histoire, wel op de wereld- en muziekgeschiedenis. ‘Ready to change history?’, vroeg Madonna het publiek halverwege haar set – met negen podia, meer dan duizend muzikanten en drie miljard televisiekijkers, moest en zou dit het allergrootste muziekevenement aller tijden worden. Pink Floyd hield een eenmalig reünieconcert, Paul McCartney en U2 speelden samen, Coldplay deed een beroep op Richard Ashcroft en ook James Brown, Brian Wilson, Sting, Elton John, Björk en Mariah Carey deden hun duit in het zakje. Jong stond naast oud, beroemd naast berucht: David Beckham mocht zijn ‘goede vriend’ Robbie Williams aankondigen en Brad Pitt en Will Smith herinnerden de wereld dat elke dag 30.000 Afrikaanse kinderen omkomen van extreme armoede.

Deze vierdubbele dvd van meer dan tien uur focust bijna uitsluitend op de concerten, minder op het doel: de machtigste acht politici ter wereld overtuigen om de derdewereldlanden hun schulden kwijt te schelden, en poverty voor eens en voor altijd history te maken. Bob Geldof zei achteraf dat hij nooit meer iets als Live Aid of Live 8 wilde organiseren – blijft de hoop dat het op een dag effectief niet meer nodig zal zijn.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content