Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Brits geweld – Stront, pis en seks genoeg, alleen aan goede grappen ontbreekt het soms in de eerste twee reeksen van ‘Little Britain’

SERIE: ** EN *

EXTRA’S: ** EN *

Serie. Little Britain is het soort sketchshow waar Groot-Brittannië een patent op lijkt te hebben: vol bizarre personages, eenvoudige catchphrases en situaties die wekelijks terugkeren, zij het in licht gewijzigde vorm. De succesreeks van Matt Lucas (de dikke) en David Walliams (de dunne) is opgebouwd als een soort docusoap over de ‘gewone man’ in Groot-Brittannië, waarbij de meest van de pot gerukte en marginale karikaturen de revue passeren. Het delinquente schoolmeisje-in-fluo-training Vicky Pollard bijvoorbeeld, dat alle vragen over haar misstappen stamelend ( ‘yeah but no but’) countert met absurde roddels over haar leeftijdsgenoten. Of de Welshmen Daffyd Thomas, ’the only gay in the village’ en vastbesloten om dat zo te houden. Dat zijn de bekendste personages uit de reeks, en eerlijk gezegd ook zowat de enige die de bijna mythische status die Little Britain ondertussen heeft verworven rechtvaardigen. Want veel van de andere terugkerende karakters zijn maar slappe koffie: de lesgeefster Marjorie Dawes, die haar dieetgroep met erg harde hand leidt, is een doorslagje van een personage in The League of Gentlemen, alleen minder grappig. En een sketch rond het hulpje dat heimelijk verliefd is op zijn baas is niet alleen al veel vaker gedaan, vergeleken met het samenspel tussen Smithers en Monty Burns in The Simpsons valt de pseudorelatie tussen Sebastien Love en de Prime Minister toch heel licht uit. Subtiliteit is ook ver te zoeken in Little Britain: in het eerste seizoen drijven veel sketches nog op absurde situatiehumor, maar in reeks twee valt het aantal grappen waarin seks, uitwerpselen en/of braaksel een deel van de pointe vormen niet meer te tellen. Burps!

Extra’s. Allesbehalve ‘little’. Bij reeks 1 krijg je commentaar bij alle afleveringen, verwijderde scènes, een making of, livesketches en het beste van Rock Profiles, een reeks die Lucas en Walliams maakten vóór Little Britain en waarin ze allerhande celebrities spelen. Bij reeks 2 zitten commentaartracks, interviews, een Comic Relief Special, bloopers en verwijderde scènes.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content