EEN HIT-LIJST! – Je hoeft geen diehard muziekquizzer te zijn om te genieten van ‘Listomania’, het lijstjesboek van StuBru’s Stijn Van de Voorde.

Stijn Van de Voorde, Borgerhoff & Lamberigts, 320 blz., euro 29,95.

Dat geen enkele Belg ooit eerder op het idee is gekomen om een boek met muzieklijstjes uit te brengen, mag verbazen. Vooral in Groot-Brittannië heeft de formule zijn succes bewezen. Stijn Van de Voorde, een van de creatieve eindredacteurs op de loonlijst van Studio Brussel (check onder meer Rock Ahoy, Line Up en De Eburonen), eigent zich met Listomania de tricolore primeur toe. Hij concentreert zich hoofdzakelijk op rock en pop, gaat met vijfhonderd lijsten zeer grondig te werk en pakt het bovendien listig aan. Hij heeft voor elke nieuwe lijst een treffende songtitel als kop, wisselt droge opsommingen af met uitvoerige beschrijvingen, pakt uit met ‘guestlists’ van muzikanten als Gabriel Rios en Isolde Lasoen en laat zijn weetjes door illustratrice Emma Thyssen opleuken.

Listomania doet wat het moet doen: het stelt je muziekkennis op de proef en leert je nieuwe dingen. Alleen professionele quizzers herinneren zich dat The Smiths in de groeven van het B-kantje van single Bigmouth Strikes Again een quote van Oscar Wilde krasten (‘ Talent borrows, genius steals‘) als reactie op de criticasters die Morrissey van plagiaat hadden beschuldigd. En dat Nirvana ooit Le Moribond van Jacques Brel coverde, behoort – geheel ten onrechte – ook niet tot ieders algemene kennis.

Van de Voorde heeft niet meteen de scherpste pen, is stilistisch nogal slordig en lijdt bij momenten aan grapdwang. Dat er vaak wél fijntjes te gniffelen valt, maakt veel goed. In ‘ More Than Words‘ bijvoorbeeld lijst hij de lulligste raprijmen op en plaatst hij Will Tura’s Moa Vent Toch tussen Jay-Z’s Girls, Girls, Girls en Drakes Unstoppable. En in het daaropvolgende ‘ In Other Words‘ somt hij songs op die al jaren fout worden meegezongen op allerlei fuiven. Wat dacht u van ‘ Here we are now in containers‘ op Nirvana’s Smells Like Teen Spirit, in plaats van ‘ Here we are now, entertain us‘?

Deel van de pret van een lijstjesboek als Listomania bestaat er uiteraard in om vergetelheden en/of aanvullingen te zoeken. Ten bewijze dat wij ons vooral geamuseerd hebben: drie extra’s op een rij. Eén: Mooning in the Sun van Cabbage, het soloproject waarmee Allan Muller de split van Metal Molly verwerkte, had niet misstaan in het lijstje grappige songtitels. Twee: Hugh Laurie en Tim Robbins ontbreken in het overzicht van rockende acteurs, dat nota bene tot acht beperkt wordt – het hadden er dus een ronde tien kunnen zijn. En drie: in ‘Vijf dichtbundels van muzikale artiesten’ wordt Mauro’s Tonelen van Kalme Waan schandelijk over het hoofd gezien. Ach, het is zoals Van de Voorde zelf poneert in zijn summiere intro: ‘Volledige lijstjes zijn saai!’

KAREL DEGRAEVE

Partner Content