Zondag 27/3, 12.00 – StuBru. Het boek komt uit bij Borgerhoff & Lamberigts

Elke rechtgeaarde lijstjesmens heeft vast al pen en papier klaarliggen om netjes en in volgorde van belangrijkheid de te beluisteren radioprogramma’s voor deze week neer te schrijven. Voeg daar dan maar meteen Listomania aan toe, het nieuwe geesteskind van Stijn Van De Voorde – u misschien ook bekend als Stijn Van De Muziek – die net zoals in het gelijknamige boek allerlei interessante muzikale lijstjes voorstelt.

Wat was er eerst: het boek of het radioprogramma?

Stijn Van De Voorde: Toch wel het boek. Na mijn programma Stijn Van De Muziek vroeg de uitgeverij me of ik geen boek over muziek wilde schrijven, en ik heb dan de lijstjes voorgesteld. Natuurlijk bestaan er al boeken met lijsten, maar niet echt exemplaren waarmee ik me kan identificeren. Meestal kom je duizend keer The Beatles, Elvis of The Rolling Stones tegen, echt fris vond ik die boeken dus niet meer.

Wat mogen we dan precies op de radio verwachten?

Van De Voorde: Het zou gek geweest zijn om er geen programma aan te koppelen hé. (Lacht) Elke week spits ik me toe op één thema, zoals kinderen – met liedjes met kinderstemmen, zingende kinderen van beroemde ouders en noem maar op. Aflevering één draait rond literatuur, al mag je dat ruim interpreteren. We spelen dan bijvoorbeeld songs met daarin literaire quotes, maar gaan ook op zoek naar hiphopteksten die zo slecht zijn dat ze weer goed worden.

En wist je dat allemaal zo uit je hoofd?

Van De Voorde: Toch niet. (Lacht) Maar ik ben een enorme liefhebber van weetjes en heb altijd graag boeken verzameld. Een muziekkenner zou ik mezelf niet noemen – mensen die zichzelf zo zien, houden meestal enkel van Bob Dylan – een liefhebber des te meer. In Listomania heb ik geprobeerd een zo breed mogelijk programma te presenteren. Aan fichebakken doe ik niet, als ik iets goed vind, probeer ik het te onthouden.

Wat is je dan het meest bijgebleven van al je lijstjes?

Van De Voorde: Hmmm, dat Coolio belachelijk vaak opdook! Wel niet in de meest flatterende categorieën – preciezer: hij wordt vermeld om zijn bizarre stagedive, fout gespelde tattoo en online kookprogramma.

Ben je in het dagelijkse leven ook een lijstjesman?

Van De Voorde: Wat betreft nuttige lijstjes, zoals daar zijn boodschappenlijstjes, ben ik een ramp – met alle gevolgen van dien als ik van de winkel thuiskom. Wel fijn vind ik het om met vrienden samen te zitten, plots op een of andere slechte acteur te komen – laten we zeggen Dolph Lundgren – en dan te proberen om zoveel mogelijk films van die man op te noemen. Compleet nutteloos dus. (Lacht) En playlists natuurlijk, daar houd ik me ook graag mee bezig, voor in de auto, op reis…

Je hebt al enkele radioprogramma’s gepresenteerd en hebt nu een boek uit. Staat er nog iets op je professionele todolijstje?

Van de Voorde: Eind september begin ik met Otto-Jan (Ham, nvdr.) aan een theatertournee met Music was my first love, and it will be my last. Music from the future and music from the past – en ja, dat is de volledige titel – over de keerzijde van de muzikale medaille. Na tien jaar bij Stubru hebben we veel gezien en gehoord dat ons heeft verwonderd of doen lachen, en dat gieten we op geheel eigen wijze in een voorstelling. Uit liefde voor de muziek, dat spreekt. Ik gaf vroeger al mijn zakgeld uit aan platen, en eigenlijk doe ik dat nog steeds. (Lacht)

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content