1. Waar vond je de inspiratie voor Zoek naar mij?

Lisa Gardner: Zoals de meeste van mijn romans is ook deze geïnspireerd op feiten, in dit geval een nogal grimmige zaak waarbij een compleet gezin werd uitgemoord en de tienerdochter vermist was. Bij de helft van dit soort misdaden blijkt de dochter een deel van het probleem te zijn – ze gebruikt drugs of wordt sterk beïnvloed door een fout vriendje – maar het kan ook zijn dat de familie wordt uitgemoord om de dochter te kunnen kidnappen. Voor de politie is de dochter dus ofwel de dader ofwel het slachtoffer. Voor ik begon te schrijven, kende zelfs ik het antwoord op die vraag niet. Ik moest blijven schrijven om erachter te komen welke rol Roxy in het verhaal speelt.

2. D.D. Warren leidt het onderzoek, maar waarom kaapt Flora Dane dan toch de hoofdrol weg?

Gardner: Flora spreekt mij en de lezer zo aan omdat ze haar gruwelijke lot heeft overleefd. Ze werd 472 dagen in een kist gevangengehouden en misbruikt door een psychopaat. Zelf herhaalt ze keer op keer dat ze geen slachtoffer is, maar een overlever. Ze doet er alles aan om al haar kracht te leren gebruiken en opnieuw te leren leven. Ik heb tijd doorgebracht met overleversgroepen. Ik vind hun uitgangspunt zo sterk: je kunt nooit terugkeren naar wat je vroeger was, je moet net vooruit om je nieuwe normale zelf te ontdekken. Ik merkte dat ik de hele tijd voor Flora zat te supporteren. Als zij het geluk kan vinden, dan wij allemaal.

3. Je besteedt veel tijd aan liefdadigheid. Waarom bekleden honden daar een bijzondere plaats in?

Lisa Gardner: Ter ere van mijn lokale hondenasiel heb ik twee van hun honden, Blaze en Rosie, in dit boek een rol gegeven. Het is in Zoek naar mij niet onbelangrijk dat de vermiste Roxy het laatst in het gezelschap van haar twee oude blinde spaniëls werd gezien. Het blijkt effectief zo te zijn dat honden in een opsporingsbericht meteen alle aandacht krijgen. Niet iedereen wil zich bemoeien met een spoorloze tiener, maar als het over twee oude blinde huisdieren gaat… Blijkbaar wil iedereen de honden redden, het meisje volgt dan wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content