JOHN SAYLES

VS 1999. MET MARY ELIZABETH MASTRANTONIO, DAVID STRATHAIRN, VANESSA MARTINEZ. 21.20 – CANVAS

LIMBO

Regisseur, monteur en romanschrijver John Sayles wordt vaak omschreven als de vader van de onafhankelijke Amerikaanse film en als een regisseur met een gevoel voor de regionale Amerikaanse realiteit. Of zoals The Guardian het uitdrukte: ‘John Steinbeck met een dosis Bruce Springsteen.’ Sayles, net als Jonathan Demme een leerling van exploitation- koning Roger Corman, situeerde zijn films onder meer in Louisiana ( Passion Fish), Florida ( Sunshine State), de grens Texas-Mexico ( Lone Star) en New Jersey ( City of Hope). Voor Limbo plantte hij zijn camera neer in het onherbergzame Juneau, Alaska, al heeft hij hier opvallend minder aandacht voor de nochtans door Haskell Wexler schitterend gefotografeerde locatie dan we van hem gewoon zijn. Vijfentwintig jaar na datum worstelt visser David Strathairn in deze langzaam door het toerisme aangetaste kuststad nog altijd met schuldgevoelens over de dood van twee mannen die samen met hem waren uitgevaren. Een ontmoeting met een rondreizende countryfolkzangeres (Mary Elizabeth Mastrantonio) en haar ongelukkige tienerdochter (Vanessa Martinez) haalt hem uit zijn impasse, tot het noodlot toeslaat en ze alledrie een beroep op hun overlevingsinstincten moeten doen.

Altmans Nashville is altijd al een inspiratie voor Sayles geweest. De mozaïek- achtige structuur van die film vind je ook terug in deze kroniek, waar een ongewone sociale dynamiek van uitgaat. Limbo begint als een verkenning van een microkosmos om vervolgens te evolueren naar een intrigerend en finaal verrassend allegorisch overlevingsdrama in de wildernis.

Mommie Dearest ** Frank Perry, VS 1981. Memorabele biopic over Hollywood-ster Joan Crawford, gebaseerd op de vernietigende memoires van de door Crawford geadopteerde, maar in haar testament genegeerde Christina. In dit heftig stukje Crawford-bashing wordt de actrice, van wie gezegd wordt dat ze even hard kon zijn als een stel oude laarzen, geportretteerd als een verdorven, meedogenloze en egoïstische moeder met een aversie voor kleerhangers. Vaak omschreven als een freakshow en pure camp, maar dit krankzinnige horrorverhaal verdient beter, al is het maar om de opmerkelijke vertolking van Faye Dunaway (13.40 – VIJFtv) Tension at Table Rock * Charles Marquis Warren, VS 1956. Degelijke maar onbelangrijke RKO-western over een revolverheld die zijn reputatie oppoetst als hij een sheriff hulp biedt in een door outlaws geteisterd stadje (14.30 – BBC 2) Showgirls* Paul Verhoeven, VS 1995. Schandaalscenarist Joe Eszterhas en Paul Verhoeven sloegen na Basic Instinct opnieuw de handen in elkaar voor dit ultracynische, glorieus geflopte trashy drama over een naaktdanseres in Las Vegas. En kijk: Jacques Rivette noemt het Verhoevens meest persoonlijke en beste Amerikaanse film (21.05 – Kanaaltwee).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content