Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zen en de kunst van de misdaadbestrijding – Het eerste seizoen van ‘Life’ begint als een politieserie van dertien in een dozijn, maar het einde smaakt toch naar meer.

Reeks: **

Extra’s: **

(Universal)

Reeks. Omdat William Petersen opnieuw theater wilde doen, is Gil Grissom sinds kort uit CSI verdwenen (op VT4 is hij nog tot eind april te zien). De licht excentrieke detective leeft echter voort in een handvol andere misdaadreeksen. Van The Mentalist over Monk tot Lie to Me, het aantal politieseries met een ietwat bizarre, maar erg efficiënte misdaadbestrijder, is de laatste tijd immers nauwelijks nog te tellen – een fenomeen waar ook het succes van House M.D. voor iets tussen zit.

Life is nog zo’n politieserie ‘met een hoek af’. Agent Charlie Crews werd ten onrechte veroordeeld wegens moord, maar komt na twaalf jaar opnieuw vrij. Aan zijn verblijf in de gevangenis heeft hij twee zaken overgehouden: een onstilbare honger naar vers fruit en een door de zen-filosofie geïnspireerde onthechte houding tegenover het leven, die hem recht hield de talrijke keren dat hij door zijn medegevangenen in elkaar werd geslagen. Als hij zijn baan weer opeist, doet Crews’ verlichte geest heel wat wenkbrauwen fronsen, maar dankzij zijn frisse kijk op de zaken slaagt de man er wel in resultaat te boeken.

De botsing tussen Crews’ zenfilosofie en zijn jachtige omgeving zorgt voor grappige momenten en ook de manier waarop hij zelf met zijn nieuwe levenshouding worstelt – een schadevergoeding van miljoenen dollars helpt niet als je onthecht wil zijn – is leuk. Alleen is het personage zeker geen Gregory House, die een serie op zijn eentje kan dragen, en omdat de plots vaak te voorspelbaar zijn, beklijft Life niet. Of tenminste toch niet in de eerste helft van dit elf afleveringen tellende seizoen. Crews probeert immers ook te achterhalen wie hem erin geluisd heeft, en naarmate die verhaallijn op de voorgrond komt, wordt de reeks steeds beter. Als de makers het niveau van laatste afleveringen aanhouden, zal het tweede seizoen meer dan de moeite zijn.

Extra’s. Enkele commentaartracks, gewiste scènes, korte docu’s en slideshows. Maar je krijgt bij de box wel een dvd met daarop de piloot-afleveringen van vier andere tv-series: 30 Rock, Heroes, The Office en House M.D.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content