LIFE IN A DAY

Vrijdag 24/8, 20.25 – Ned3

Hebt u Life in a Day al eens helemaal bekeken op YouTube? Echt zonder ook maar even naar iets anders te surfen? Leg die afstandsbediening vrijdag dus maar even goed ver weg, en ga voor uw old school tv zitten.

In 2010 riepen regisseur Kevin Macdonald, bekend van onder meer One Day in September, en uitvoerend producent Ridley Scott – van waar zou u die kennen? – iedereen op om via YouTube deel te nemen aan een wereldwijd internetexperiment: film op 24 juli een moment in uw leven en stuur dat via de videowebsite in voor een film. Wie de uiteindelijke selectie haalde, zou ook vermeld worden als regisseur van de film, die de titel Life in a Day kreeg.

De film wil door dat opzet als een metafoor dienen voor het internet, waar de ingeving van het moment je van plek naar plek leidt. Het initiatief kwam er als eerbetoon voor YouTube, bij de vijfde verjaardag van die videosite – eerder had een film als Life in a Day niet gemaakt kunnen worden, volgens de regisseur.

Op zich is het idee niet nieuw. Macdonald liet zich inspireren door Mass Observation, een Brits sociaal onderzoek uit 1937 waarbij mensen werden opgeroepen dagboekfragmenten in te sturen, om zo een beeld te krijgen van het dagelijkse leven.

In totaal leverde de YouTube-oproep 4500 uren beeld op, van 800.000 inzendingen uit 192 landen. Daaruit destilleerde Macdonald een film van 94 minuten en 53 seconden.

Ongeveer 75 procent van alle materiaal werd effectief via YouTube ingezonden, het resterende kwart hadden de makers ‘uitgelokt’: vooraf hadden ze camera’s verdeeld in ontwikkelingslanden om ook van daaruit beelden te krijgen. ‘Niet iedereen heeft er een gsm met camera, laat staan een hd-camcorder’, aldus Macdonald.

Hoeft het te verbazen dat er ook volstrekt onbruikbaar materiaal werd ingezonden? ‘Zo was er een filmpje uit Tunesië’, herinnert regisseur Kevin MacDonald zich. ‘Je zag een groepje dokters in een operatiekwartier rond het lichaam van een man staan. Dood of verdoofd, dat kon ik niet uitmaken. Een van de dokters peutert met een instrument in de man zijn mond en trekt en trekt en trekt… tot er de grootste moersleutel die ik ooit in mijn leven heb gezien uit komt. Waarop iedereen hysterisch begint te lachen alsof dit het grappigste is dat ze ooit gezien hebben. Uiteindelijk heb ik besloten dat niet te gebruiken. Het leek me onethisch aangezien ik de toestemming van de patiënt in kwestie niet kon krijgen.’

Life in a Day ging op 21 januari 2011 in première op het vermaarde Sundancefestival, is op dvd verschenen maar is sinds 1 november ook integraal te bekijken op YouTube zelf, met ondertitels in 26 talen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content