LIEN ROLSCHAATST

EK, Tour, Olympische Spelen, aan sport is er deze zomer geen gebrek. Wij laten zeven weken lang een Interessante Vlaming aan het woord over de sport van zijn of haar hart. Deze week: zangeres Lien De Greef, alias Lady Linn over rolschaatsen.

‘Een jaar of twee geleden ben ik beginnen te rolschaatsen met een paar vriendinnen. We hadden samen gedanst voor ’t Schoon Vertier (een cabaretband, opgericht in 2005, die shows brengt geïnspireerd door de jaren 20, nvdr.) en besloten dat het leuk zou zijn om iets met rolschaatsen te doen. Sindsdien vormen ik en negen anderen de rolschaatsgroep Blades on Vinyl. We komen een paar keer in de week samen om te oefenen, choreografieën te verzinnen en shows in elkaar te steken. De volgende weken worden nog een stuk drukker, omdat we aan het oefenen zijn voor een nieuwe voorstelling, begin september. We grijpen in onze optredens terug naar de jaren zeventig en tachtig, de tijd van de disco rollers, waar we dan ons eigen ding mee doen. En ja, wat ik op de foto draag, is onze officiële outfit. (lacht)

‘IK BEN GEEN SPORTMENS. VOOR IK MET ROLSCHAATSEN BEGON, ging ik af en toe lopen of fitnessen, maar dat heb ik nooit lang volgehouden. Ik verveel me nogal snel tijdens het sporten, en ik krijg vooral het gevoel dat ik andere, belangrijkere dingen te doen heb. (lacht) Maar bij het rolschaatsen werk ik aan mijn conditie en mijn spieren zonder dat ik het merk: het gebeurt in groep en omdat je met choreografieën bezig bent, zit er een artistiek kantje aan, wat ik heel belangrijk vind. Let wel, het is heel intensief en toen ik eraan begon, was het een serieuze uitdaging. En vooral superspannend, want ik had toen al niet meer gerolschaatst sinds mijn jeugd. De eerste keer dat het me lukte om achteruit te rolschaatsen of een moeilijke bocht te nemen, was ik echt zo blij als een kind.

‘OMDAT IK VAAK MOET OPTREDEN EN TOEREN, KAN IK NIET ZO regelmatig meedoen aan de repetities als de andere leden. De afgelopen weken bijvoorbeeld ben ik er vaker niet dan wel bij geweest. Zingen en muziek blijven mijn hoofdbezigheid en mijn passie, en optreden vergt zoveel van mijn energie dat ik daarna niet echt nog naar sporten snak. Maar als ik op tournee ben of in het buitenland zit, mis ik het rolschaatsen soms wel. Ik was onlangs in Rio de Janeiro, ik had mijn rolschaatsen meegenomen om toch nog een beetje te kunnen oefenen. Op muziek na heb ik nog nooit in mijn leven iets zo lang volgehouden als dit.’

VOLGENDE WEEK

Isbellszanger Gaëtan Vandewoude

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content