Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

JIMtv deelt rechtsreeks mee in de feestvreugde van

Exibitionisten en voyeuristen aller landen verzamelen zaterdag in Luik, want dan trekt de City Parade door de stad. De allereerste Love Parade in België heeft bescheiden ambities: geen anderhalf miljoen mensen zoals in Berlijn, maar honderdduizend bezoekers volstaan om de organisatoren tevreden te stellen. ‘De Love Parade in Berlijn startte twaalf jaar geleden als een feest voor liefhebbers van elektronische muziek. Nu is die muziek zo ingeburgerd dat bij ons liefde, tolerantie en vooral samen feestvieren op de eerste plaats komen’, vertelt Claude Van Cools, alias Claude El Divino, de artistieke directeur van discotheek La Rocca in Lier en co-organisator van de City Parade.’

Waarom Luik?

Claude Van Cools: Wegens de uitstekende geografische ligging: zowel Duitsland, Nederland, Frankrijk en Luxemburg liggen dichtbij. Onze buren weten dat wij Belgen goed kunnen feesten, ze zullen erbij willen zijn. Het idee voor een Belgische Parade kwam ook van een Luikenaar: Denis Renard.

We kennen de Love Parade als een extravagant feest vol techno- en housemuziek. Mogen we hetzelfde verwachten op de City Parade?

Van Cools: Ja, maar wij proberen niet alleen de liefhebbers van elektronische muziek te bereiken. Al wie zin heeft om aan een groot feest deel te nemen, is welkom. Zelfs gezinnen kunnen er plezier aan beleven, waarom niet. Je kunt het echt als een modern carnaval bekijken.

België was de bakermat van de elektronische muziek. Die tijd is voorbij. Of niet?

Van Cools: Wij waren inderdaad de pioniers, met de new beat. Jammer genoeg zijn we te bescheiden om dat in het buitenland zo aan de man te brengen. Ook nu hebben we uitstekende DJ’s in België, maar die zijn geen exportproduct. We zijn geen voortrekkers meer. Her en der in Europa zijn er al dergelijke parades: in Berlijn, Parijs, Rotterdam, Genève en sinds dit jaar ook in Portugal en Groot-Brittannië. Op dat vlak lopen we dus een beetje achter. Maar we kunnen rekenen op de steun van onze buitenlandse collega’s-organisatoren: zij sturen een truck en zetten bussen in. Als het weer meezit, wordt het ongetwijfeld een groot succes.

Hoe ziet de dag eruit?

Van Cools: De City Parade begint om 12 uur met een warming up-party in het Parc d’Avroy. De parade start daar om 15 uur en trekt naar het Lambrechtplein, waar om 18 uur een gigantisch feest start met Belgische en internationale dj’s, vj’s, mc’s en live acts. Onder hen Jan Van Biesen, Superfunk en Tim Deluxe. Om 24 uur is er vuurwerk en gaat het feest verder op zes verschillende locaties in de stad.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content