Het is Valentijn en u vindt maar geen lief? Geen paniek, ook bij de grootste filmsterren loopt het niet altijd van een leien dakje. Hofmakerij in Hollywood, of hoe de beau monde van straat raakt.

Zodra acteurs beroemd worden, verandert hun wereld ingrijpend: in één klap zijn ze schatrijk, machtig én veelbesproken. Als filmsterren niet eens meer een pakje sigaretten kunnen kopen zonder dat paparazzi een foto de wereld rondsturen en iedereen meekijkt, kun je je inbeelden hoe het met hun liefdesleven is gesteld. De gangbare manier om iemand te leren kennen, te flirten en een eerste afspraakje te versieren, is bij beroemdheden niet van toepassing. Omdat iedereen over de schouders meegluurt, maar ook omdat een gewone sterveling al op voorhand elk miniem detail kent over de bekende ster. Maar ook de goden en godinnen van het witte doek hebben – evengoed als de bescheiden aardbewoner – aandacht van de andere sekse nodig. Waar geraakt de beau monde dan wel aan zijn trekken?

Manager-koppelaar

Als grote sterren iemand willen ontmoeten die ze op tv, in films of op het podium hebben gezien, moeten ze alleen maar hun manager bellen. Die manager telefoneert dan op zijn beurt met de manager van de gewilde persoon en organiseert een meet and greet. Indertijd deed het gerucht de ronde dat de managers van Brad Pitt en Jennifer Aniston in 1998 zélf het koppelwerk deden. De managers waren al lang goede maatjes en op een dag tijdens een conversatie kwamen ze op het idee om hun twee cliënten bij elkaar te brengen. Ze dachten dat het geweldig zou klikken tussen de Koning van de Vriendelijkheid en de Koningin van de Nuchterheid, en dat er misschien wel een sprookjesromance zou ontluiken. En inderdaad: de twee begonnen steeds vaker met elkaar op te trekken en algauw spendeerden ze elke avond samen in haar optrekje in de Hollywood Hills of op romantische vakantieplaatsjes als Barcelona.

Soms lijkt het een talentvertegenwoordiger dan weer een goed idee om twee cliënten uit eigen stal met elkaar op te zadelen. ICM-agent Risa Shapiro had een voorgevoel dat X-Files-boegbeeld David Duchovny en haar eigen ster in wording Téa Leoni goed bij elkaar zouden passen. De twee zijn nu al een tijdje met elkaar getrouwd en hebben kinderen.

Van je familie moet je het hebben

De topnamen van Hollywood leren maar weinig nieuwe gezichten kennen, omdat de ‘gewone mensen’ die ze ontmoeten ofwel aan de grond genageld zijn in hun aanwezigheid ofwel meer op hun geld uit zijn dan op hun ziel. Daarom vragen beroemdheden vaak om aanbevelingsbrieven in hun queeste naar de heilige gemaal. Richard Gere werd bijvoorbeeld geïntroduceerd bij Cindy Crawford door wijlen Herb Ritts, de bekende glamourfotograaf. En toen dat huwelijk op de klippen liep, stelde een vriend in een restaurant Gere enkele jaren later voor aan zijn huidige wederhelft Carey Lowell.

Denise Hale, de zogenaamde ‘matrone van de beau monde’, stelde haar vriendin Sharon Stone voor aan de krantenfiguur Phil Bronstein, toen Stone bezig was met de opnames voor Sphere in San Francisco. Sarah Jessica Parker ontmoette Matthew Broderick door een interventie van haar broer Toby. Die werkte met Broderick in 1991 aan een off-Broadway-theaterstuk. Ashley Judd viel voor de racer Dario Franchitti tijdens het huwelijk van hun beider vriend Jason Priestley in 1999. En Sting en zijn vrouw Trudie Styler brachten Guy Ritchie en Madonna samen tijdens een diner party in Engeland.

Twee lijntjes liefde

Verliefd worden, vergt openheid en vertrouwen. Daarom zijn de vergaderingen van de Anonieme Alcoholisten, waar mensen hun schild moeten afwerpen, de aangewezen plaats om met iemand in contact te komen. Elizabeth Taylor ontmoette er haar zevende echtgenoot, bouwvakker Larry Fortensky. De romance ontlook in 1988 terwijl ze in de beroemde Betty Ford Clinic in behandeling waren voor hun verslaving aan alcohol en drugs.

Na te hebben meegespeeld in The Scarlet Letter aan de zijde van Demi Moore, liet Gary Oldman zich in een ontwenningskliniek opnemen, waar hij als een blok viel voor de charmes van de welgevormde Donya Fiorentino. Enkele maanden later waren ze getrouwd. Ook Anthony Hopkins ging een romance aan terwijl hij in de AA zijn verslavingsverhalen in de groep wierp, met Joyce Ingalls, zijn sponsor. Yasmine Bleeth (ex- Baywatch) ging dan weer in 2001 door de fraaie knieën voor Paul Cerrito, terwijl beiden probeerden van hun cocaïneverslaving af te raken in de Promises Clinic in Malibu. Zelfs al werd het koppel een jaar later gearresteerd omdat ze – de neusgaten vol coke – hun wagen van de weg hadden gereden, trouwden de twee vorige zomer in augustus in Santa Barbara.

Café Romantic

Feit: de gemakkelijkste manier om iemand te ontmoeten is in een bar. Fictie: bekende mensen nemen iemand die ze in een bar leerden kennen mee naar huis. Acteurs geven niet graag toe dat ze hun vlam in een bar leerden kennen, omdat het naar wanhoop ruikt. Maar dit soort kennismaking blijft nog steeds populair. Zo was er een grote naam in de televisiewereld die eind jaren tachtig al zijn one-night stands in Westwood vond – daar was een ouderwetse kroeg die geregeld werd bevolkt door een meisjesstudentenclub van het dichtbijgelegen UCLA. Maar de hotspot om iemand op te scharrelen, is en blijft natuurlijk de Windows Lounge bar in het Four Seasons Hotel in Los Angeles. Het hotel staat bekend om de persdagen voor filmsterren die er gehouden worden in de suites. Als de sterren de vermoeiende marathon van vragen achter de rug hebben, gaan ze ofwel recht naar huis, ofwel zakken ze af naar de bar van het hotel. Ooit was er een vermaarde actieheld van het witte doek die na de afpeigerende interviewdagen in de bar enkele wodka tonics soldaat maakte en vervolgens iedere vrouw aansprak. Als hij er niet in slaagde om iemand te verleiden, begon hij – behoorlijk aangeschoten – vroegere vriendinnetjes op te bellen en ze te smeken om te komen.

Tussen twee takes

De filmset is voor acteurs natuurlijk de beste plaats om wat romantiek te vinden. En het is bovendien makkelijk zat, want je zit maandenlang samen met een selecte groep, en door de lange draaidagen kan de verveling weleens hard toeslaan. Het meest recente voorbeeld is wellicht dat van Jennifer Lopez en Ben Affleck, die elkaar ontmoet hebben op de set van de misdaadfilm Gigli – hoewel het koppel dat in alle toonaarden ontkent: ze blijven volhouden dat de romantiek pas binnensloop op de set van Maid in Manhattan.

Dat geliefden elkaar vinden op de filmset, is een traditie die al even lang bestaat als Hollywood zelf. Toen de 19-jarige Lauren Bacall aan de opnames voor haar debuut To Have And Have Not bezig was, bezweek ze voor de 43 jaar oude Humphrey Bogart. De twee hielden zich vaak schuil in hun trailer, die in de late nachtelijke uurtjes behoorlijk wat deining maakte. Elizabeth Taylor werd verliefd op Richard Burton toen ze de peperdure historische film Cleopatra draaiden. Daardoor liep haar huwelijk met Eddie Fisher op de klippen, wat leidde tot de meest waanzinnige en uitgebreide tabloidverslaggeving in haar hele mannenverslindende carrière.

Ali MacGraw beëindigde haar huwelijk met producer Robert Evans toen ze Steve McQueen op de set van The Getaway leerde kennen. Melanie Griffith en Antonio Banderas zaten beiden hitsig te wezen op de set van Two Much en Ethan Hawke vond zijn zielspartner in Uma Thurman terwijl ze werkten aan Gattaca. Een paar jaar ervoor waren die elkaar al eens tegengekomen in een wachtende rij, maar toen was er geen vonkje romantiek te bespeuren.

Tom Cruise ten slotte vond twee keer zijn gading op de filmset: Nicole Kidman tijdens de opnames voor Days of Thunder, en haar opvolgster Penélope Cruz zo’n tien jaar later bij het draaien van Vanilla Sky. De vertegenwoordigers van Cruz en Cruise stonden er echter op dat ze niet met elkaar zouden flirten tot Toms verjaardagsfeestje in 2001.

Zin in een feestje?

Niets houdt sterren van feestjes omdat het de aangewezen plaats is om partners te vinden. Ellen DeGeneres had die typische jachtblik in haar ogen toen ze met enkele goede filmregisseurs rondhing op het feestje van Vanity Fair, naar aanleiding van de oscars in 1997. Haar tv-show Ellen was toen een hit, maar met haar filmcarrière wilde het maar niet lukken. In de plaats van een filmcarrière had ze het geluk of ongeluk, het is maar hoe je het bekijkt, om de aankomende actrice Anne Heche te ontmoeten.

Het grootste broeinest voor verhitte affaires is echter onbetwist Hugh Hefners jaarlijkse Halloweenfeestje. In zijn Playboy Mansion mogen de bekendste gezichten en lichamen naar hartenlust met de playmates stoeien. Vorig jaar trok het feestje duizend gasten waaronder de grootste filmacteurs van Hollywood.

© Movieline. Vertaling Gunter Van Assche

Door Mona Mars

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content