LET THE BEAST GO!

Dimitri Dewever medewerker Trends

Neem het met een vierkoppig team op tegen een vraatzuchtig en steeds kolossaler wordend monster, of kruip zelf in de huid van een beest in het genreverbuigende Evolve.

ACHTERGROND

De makers van deze game werkten destijds aan onderdelen van de Counter-Strike– en de Half-Life-reeksen, maar braken pas écht door met de zombieshooterserie Left 4 Dead. Met Evolve ambiëren ze de inmiddels vastgeroeste genrelijnen der schietspellen te hertekenen. Dat doen ze met een asymmetrische spelarchitectuur: een team van vier spelers opent een klopjacht op een buitenaards beest dat lelijk huishoudt op een door mensen gekoloniseerde verre planeet, een vijfde deelnemer speelt als monster, een monster dat steeds groter en sterker wordt. De focus ligt op de online-multiplayer, maar je kunt alle modi ook offline in je eentje oefenen.

ROOFDIEREN

Wie zijn innerlijke beest wil loslaten, kan kiezen tussen drie verschillende exemplaren. Elk daarvan kan – door kleinere beestjes te consumeren – tot tweemaal transformeren in een krachtiger wezen. Daarvoor zoek je beter een schuilplaats op, want in je tijdelijke coconvorm heb je geen enkele verdediging. Als draakachtige Goliath kun je onder meer vuur spuwen, springen en op vijanden neerploffen, chargeren en rotsblokken werpen. De Kraken kan vliegen, elektroshocks uitdelen en krachtvelden gebruiken. De sluwe Wraith kan een kloon van zichzelf uitsturen terwijl hij zélf onzichtbaar wordt, om dan vanuit het niets toe te slaan of jagers uit de groep te ontvoeren.

JAGERS

Er zijn in totaal twaalf menselijke jagers om uit te kiezen, opgedeeld in vier klassen. Als Assault-specialist maak je met zware wapens het pad vrij voor je team. Trappers zijn ervaren spoorzoekers die het monster kunnen lokaliseren én vangen. Medics kunnen teamgenoten helen, maar sommigen hebben sluipschuttergeweren om op afstand assistentie te bieden. Als Support-lid kun je met een rist gadgets en wapens je team in het heetst van de strijd tactisch ondersteunen en/of begeleiden (je maten tijdelijk onzichtbaar maken, bombardementen bevelen). De diverse klassen zijn mooi in balans.

VERDICT

De game telt vier modi die je afzonderlijk of in serie kunt spelen. Zo moet je als monster in Nestzes eieren beschermen en/of uitbroeden, als jager moet je die vernietigen. Bij Rescue help je overlevenden te ontsnappen, als beest moet je die net uitschakelen. In Defend-modus moet het monster, in zijn sterkste vorm, dan weer een tankend ruimteschip vernielen, terwijl jagers het verdedigen. Uitermate verslavende gameplay, die voor een groot stuk afhankelijk is van de onlineopkomst en het speelniveau van de menselijke deelnemers. Tijdens de beste momenten ben je de eerder middelmatige graphics meteen vergeten. Fijn shooterexperiment.

EVOLVE

PC, PS4, XBOX ONE? 2K GAMES

SQUARE ENIX

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content