OLIVIER DAHAN

met Jean Reno, Benoît Magimel, Camille Natta,

Christopher Lee, Serge Riaboukine, Jo Prestia

ANIMA 2004

BOTANIQUE, KONINGSSTRAAT 236, 1210 BRUSSEL. tel. 02 226 12 21l Auditorium 44, Kruidtuinlaan 44, 1000 Brussel. tel. 02 218 27 35

Levend ingemetseld worden, het is geen pretje. Zeker niet in een film van Dahan, die nochtans verdienstelijk debuteerde met Nid de Guêpes, een soort Franse Assault on Precinct 13, en binnenkort in de VS zijn kans mag wagen met Hostage. En vooral als die film werd geschreven door Monsieur Europa Corp, ook Luc Besson genoemd. Want geen enkele van Bessons akelige vondsten in dit vervolg op Matthieu Kassovitz’ proeffilm voor Hollywood, de onbeschaamde Se7en-imitatie Les rivières pourpres, houdt steek. Wat de macabere basis voor een thriller over het occulte had kunnen worden – de vondst van een levend ingemetselde man in een klooster – is meteen al het eerste niet-idee dat dit mysterie rond de speurneus Niémans volkomen in het ijle stuurt. Met de knip- en plakkunst van een olifant doet Besson elke verbeelding teniet, al moet Dahan zich onderwijl kostelijk hebben geamuseerd, met de creatie van een sinister universum waarin licht, kleur en schaduw het absolute vacuüm van ideeën moet verhullen. (J.S.)

Van 19 tot 29 februari loopt in Brussel het 23e Festival van de Animatiefilm, dat voor het eerst ook een internationale competitie heeft, waarbij het publiek de prijzen bepaalt. Openingsfilm is L’Isle de Black Mor, van Jean-François Laguionie, die zelf aanwezig is, terwijl Millennium Actress van Kon Satoshi het feest zal sluiten. In competitie: Karlik Nos (Jakob en de Prinses) van Ilya Maximov, Kaenala Prophétie van Chris Delaporte, Sakura Wars van Hongo Mitsuru, Otherworld van Derek Hayes, Le Royaume des Chats (The Cat Returns) van Hiroyuki Morita. Curiosa genoeg op deze editie, zoals Destino, de vrucht van een samenwerking tussen Salvator Dali en Walt Disney – pas gerestaureerd, ongeveer 60 jaar na het oorspronkelijk concept. Zoals steeds zijn er ook Futuranima, het forum voor professionals, en een indrukwekkende lijst van gasten. Bill Plympton, de Amerikaanse tekenfilmer, komt in mondiale voorpremière een half uur uittreksels van zijn nieuwe langspeler Hair High voorstellen, evenals een retrospectieve van zijn kort werk en langspeelfilms. Marc Caro, die na zijn samenwerkingen met Jean-Pierre Jeunet zich vooral toelegde op het ontwerpen van decors van korte films, op videoclips en computeranimatie. En Ricky Nierva, character art director bij Pixar, die u een blik achter de coulissen gunt van hun jongste langspeelfilm in The Making of Finding Nemo. (J.S.)

J.S.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content