Door Piet de Moor

Zaterdag en zondag 29 en 30 september vindt in de Plantijn Hogeschool, Meirstraat 5 in 2000 Antwerpen de 25ste editie plaats van de alternatieve boekenbeurs ‘Het Andere Boek’. Leo de Haes is uitgever bij Houtekiet.

Mist u een boekenprogramma op de Vlaamse televisie?

Natuurlijk, elk land dat zichzelf cultureel au sérieux neemt, heeft zo’n tv-programma. Vlaanderen moet zowat de enige regio ter wereld zijn, samen met Burkino Fasso en het Paaseiland, waar de plaatselijke tv geen boekenprogramma uitzendt.

Hoe zou zo’n programma er kunnen uitzien?

Zoals destijds het programma Hier is… Adriaan van Dis!: hoog niveau, onderhoudend, eigenzinnig, handelend over de inhoud van het boek en af en toe controversieel _ en dan niet omwille van het controversiële, maar omdat het nu eenmaal zo loopt. Het is een vooroordeel dat een boekenprogramma per definitie saai is.

Wat vindt u van ‘Zeeman met boeken’ op Nederland 3 bijvoorbeeld?

Het slaat weinig gensters. Het is vaak een nogal somberend gedoe door sombere dames en heren die zichzelf belangrijk vinden. Het is sociologisch belangrijker dan literair-kritisch. Je maakt er kennis met de geleerde boekenrecensent als een rare subsoort.

Welke tv-programma’s wilt u niet missen en waarom?

Ik mis 99,9 procent van de tv-programma’s met plezier. Mensen vragen me altijd waar ik de tijd haal om zoveel boeken te lezen. Door niet of nauwelijks tv te kijken natuurlijk! De wetenschap dat ik een bepaald boek wil lezen en daar niet aan toe kom, doet pijn. Het missen van tv-programma’s niet.

Bent u tevreden met het informatie-aanbod op tv?

Ja. Het Journaal Laat (VRT) is het enige vaste programma waar ik trouw naar kijk. Ook een luchtiger genre als Man bij Hond kan, als dagafsluiter. Een enkele keer kijk ik ook wel naar TerZake (VRT), maar dan moet het me écht interesseren en meer beloven dan het uitgebreid herkauwen van de nieuwsfeiten. Zinzen geniet dezelfde voorkeursbehandeling. Nog meer nieuwsaanbod hoeft er voor mij niet te zijn.

Kijkt u weleens naar een film- of feuilletonversie van een roman?

Ik volg zo goed als geen feuilletons, of ze nu op boeken gebaseerd zijn of niet. Eén uitzondering: als Houtekiet zelf romanbewerkingen van series uitgeeft, zoals Kongo en Terug naar Oosterdonk. Dan kijk ik wel. Maar ik ga niet voor mijn plezier naar Buren, Flikken of Thuis zitten kijken. Ik heb maar twee, of drie shots nodig om me te ergeren aan het gebrek aan acteertalent. Nee, dan nog liever FC De Kampioenen, ook volks en populistisch, maar er wordt nog geacteerd. Of moet ik zeggen werd, want het is nu ook alweer twee jaar geleden dat ik nog een aflevering heb gezien. Ik controleer altijd de programmatie van Filmfan (Canvas) en maak een strenge keuze. Als de film me na een kwartiertje, ondanks alle positieve kritieken, niet bevalt, gaat de tv onverbiddelijk uit!

Hoe staat u tegenover een populair programma als ‘Big Brother’?

Geen idee. Ik heb, denk ik, nog niet meer dan drie minuten Big Brother gezien. Dat waren drie dodelijk saaie minuten! Zonde van mijn tijd. Ik heb er daarentegen al veel over gelezen. Het mag raar klinken, maar de meeste televisie is zo voorspelbaar, dat een krantenartikel volstaat om een perfect idee te hebben over hoe zo’n programma verloopt. Aan mij is het niet besteed. Ik vind de realiteit nog altijd boeiender dan reality-tv. Het woord alleen al!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content