STONE WARS. Herschrijf de Star Wars-geschiedenis in een universum opgetrokken uit Lego-steentjes.

LEGO Star Wars 2: The Original Trilogy

LUCASARTS

XBOX/X360/GC/PC/GBA/DS/PSP

GAMEPLAY 9/10 l GRAFIEK 8/10 l GELUID 9/10

‘En als we ons Star Wars-universum nu eens volledig uit Lego-blokjes bouwden?’ Wat op het eerste gezicht een krankzinnig idee van de gamesafdeling van LucasArts leek, sloeg in als een torpedo recht in het hart van de Death Star. Het eerder verschenen LEGO Star Wars veroverde een publiek van alle leeftijden, en het nieuwe LEGO Star Wars 2: The Original Trilogy zal dat succes ongetwijfeld moeiteloos evenaren.

Net zoals het eerste filmdrieluik niet zo visueel gelikt was als de recente trilogie maar ruimschoots compenseerde met ziel en enthousiasme, oogt ook deze vertaling naar de gamewereld van de plastic bouwdoospoppetjes wat primitiever, maar is ze niet minder leuk – integendeel zelfs.

Het actie- en puzzelgame voert de meest memorabele personages en scènes uit de bekende films op zijn eigen onnavolgbare manier ten tonele. De jonge Luke Skywalker, Obi-wan Kenobi, prinses Leia, R2-D2, Darth Vader, Yoda en Han Solo zijn slechts een greep uit de meer dan vijftig personages waar je mee aan de slag kunt. Je gaat de vijand te lijf met kungfu, lasergeweren, lichtzwaarden en natuurlijk: ‘The Force’. Deze paranormale kracht gebruik je behalve om een voordeel in gevechtssituaties te halen ook om uit hoopjes speelblokken geschutskoepels of een van de voertuigen uit het Star Wars-universum samen te stellen. Fans zullen hun hart ophalen aan de AT-ST’s, landspeeders, X-wings of buitenaardse rijdieren die ze in deze game mogen aansturen.

Een grote bewegingsvrijheid, de unieke speelstijl van de verschillende personages en de verschillende manieren waarop je problemen kunt oplossen, maken dat je niet snel op de game uitgekeken bent. Wie genoeg heeft van de klassieke manier waarop de overbekende scènes zich afwikkelen, kan gemakkelijk alternatieven uitwerken. Je stelt dan je zelfgemaakte personage samen uit lichaamsdelen van de bekende helden en valt bijvoorbeeld de Death Star aan als Darth Solo in een Tie-Fighter.

The Original Trilogy laat zich makkelijk spelen, ook door groentjes, maar zorgt voor een constante uitdaging door zijn moeilijkheidsgraad aan de prestaties van de speler aan te passen. De schermafbeeldingen en het woord ‘Lego’ in de titel zouden de indruk kunnen wekken dat dit game op de doelgroep van jonge gamertjes mikt, maar niets is minder waar. Behalve door zijn nostalgiekick scoort deze game vooral door zijn humor. Hij zit vol subtiele en minder subtiele knipogen die een welkom loopje nemen met de vaak al te ernstige Star Wars-scènes en -elementen. Zo rukt Chewbacca vrolijk de plastic armpjes van vijanden uit en vliegen de slapstickmomenten je om de oren. Wanneer Luke bijvoorbeeld Leia wil redden van Jabba The Hut door de loopplank van een zweefschip als springplank te gebruiken, verliest hij zich in een olympisch keurturnmoment in de trampolinediscipline waarbij hij maar blijft springen en daarbij spagaat, salto’s en andere stijlfiguren ten beste geeft. Dolle pret verzekerd.

GAMEFLASH

*Steam, een online dienst die pc-gamers in staat stelt hun game tegen betaling te downloaden in plaats van het in de winkel te kopen, lijkt definitief door te breken met steeds belangrijker titels die deze optie bieden * The Elder Scrolls IV: Oblivion en Marc Ecko’s Getting Up liepen op de recente MTV Awards weg met respectievelijk de trofee voor beste gamemuziek en beste game-soundtrack * In Groot-Brittannië werd de Xboxversie van Reservoir Dogs uit de handel genomen… en er iets later terug in geplaatst, na een herdruk van de cover waarop eerst de vermelding ’18+’ ontbrak. In Australië haalde geen enkel exemplaar de winkelrekken wegens te gewelddadig. Een lot dat ook het buiten de VS tot Dog Eat Dog herdoopte Bully zal ondergaan * Na The Simpsons zal binnenkort ook het weinig politiek correcte gezin uit Family Guy zijn eigen videogame krijgen

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content