Dimitri Dewever medewerker Trends

Rayman: Legends, waarin je dartelt door kleurrijke, dynamische omgevingen, is een van de knapste platformgames van het jaar.

ACHTERGROND Rayman begon zijn carrière in 1995 op de PlayStation. De Franse gamedesigner Michel Ancel bedacht een slungelige protagonist zonder traditionele ledematen maar met zwevende handen en voeten. Wat zo als een klein cultsucces begon, kent inmiddels wereldwijd tientallen miljoenen aanhangers. De situatiehumor en het doordachte puzzelwerk zijn gebleven, maar met Rayman: Origins (2011) kreeg de serie een grafische make-over. En met Legends, met zijn handgetekende personages en objecten, oogt de serie zelfs charmanter dan ooit. Vooral op PS3 en Xbox 360 is de vormgeving oogstrelend.

CONCEPT Van een echt verhaal is geen sprake: de held baant zich een weg doorheen kerkers, meren, bossen en berglandschappen. Bedoeling is om onderweg, voor je de finishlijn bereikt, kleine magische wezentjes (Teensies) te bevrijden. Hoe meer van die toverbeesten je verzamelt, hoe meer extra werelden je vrijspeelt om te verkennen. De variatie in de omgevingen is immens. Bovendien bevat elk level diverse bewegende en interagerende onderdelen: zoals een touw dat eenmaal doorgeknipt in een slingerende liaan verandert of een kolossaal wegversperrend beest dat je moet platkietelen. Af en toe raak je verzeild in een eindbaasconfrontatie of in een genreoverschrijdende muzikale interlude in de stijl van Guitar Hero.

BONUS-MALUS Naast de hoofdmissies zijn er nog tal van extra verstrooiingen. Zo kun je al voltooide levels opnieuw spelen in een alternatieve Invasion-versie, met moeilijkere rivalen en waarin je Teensies binnen een bepaalde tijd moet bevrijden. Sommige levels uit Origins kun je herontdekken in grafisch opgewaardeerde vorm, het is mogelijk met meerdere spelers te platformvoetballen én dan zijn er nog de uitgebreide onlinemogelijkheden, waarbij je dagelijks en wekelijks verschillende door de ontwikkelaar bedachte nieuwe uitdagingen kunt aangaan tegen andere spelers.

VERDICT Rayman: Legends is uitdagend mooi. Sommige puzzels vergen, ondanks hun kinderlijke uiterlijk, een gedoseerde combinatie van strakke timing en behendigheid. Via opt-in/opt-out kunnen tot maximaal vier spelers offline (vijf op de Wii U) op gelijk welk moment aan de game deelnemen om elkaar uit de nood te helpen. Door samen te werken, verkrijg je soms toegang tot verborgen doorgangen en geheime sublevels. Wie alleen speelt, merkt wel dat bepaalde onderdelen beter tot hun recht komen met meerdere spelers. De andere minpuntjes zoals de soms frustrerende herkansingen na een mislukte sprong, lopen nergens de vele pluspunten voor de voeten. Een van de knapste platformgames van dit jaar dus.

RAYMAN: LEGENDS

PC, PS3, XBOX 360, WII U – UBISOFT

GAMEPLAY **** – GRAFIEK **** – GELUID ***

FOCUS TRAKTEERT

www.knackfocus.be

Win een exemplaar van Rayman: Legends (3 x PS3 en 2 x Xbox 360). Kijk snel op pagina 97.

DIMITRI DEWEVER

Partner Content