LED ZEPPELIN

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Wat zouden wij graag eens een dag Jimmy Page willen zijn. Niet zozeer om drieduizend gitaren in huis te hebben. Ook niet om elfendertig keer binnen te zijn. Zelfs niet eens om aan elke hand vijf groupies te hebben – als Focusmedewerker wéten wij hoe vermoeiend dat is. Nee, wij zouden gewoon eens met zíjn producersoren naar de reissues van Led Zeppelin willen luisteren. Om te horen wat er zo ánders klinkt aan pakweg de alternate mix van Rock & Roll, de sunset sound mix van Stairway to Heaven of de guitar overdub reference mix van The Song Remains the Same. Het zijn maar een paar van de eerder onuitgegeven extraatjes in de Super Deluxe Edition Box Set van Led Zeppelin IV en Houses of the Holy, maar ze zullen ons toch een bionisch oor moeten aannaaien willen we daar de meerwaarde van snappen.

Zijn de reissues van respectievelijk de vierde en vijfde van Led Zep daarmee overbodig? Au contraire! IV en Houses of the Holy zijn om te beginnen de platen waarop de groep tot wasdom kwam: beenharde speedblues maakt steeds vaker plaats voor rijk geschakeerde hardrock, bucolische folk – enter de mandolines! – en in songs als D’yer Mak’er zelfs reggae. Maar het zijn ook platen waarop het zoeken is naar níét-klassiekers, en zelden zijn er fraaiere boxsets uitgebracht dan deze van the Zep.

GEPREZEN OF VERGUISD?

De wat meer contemplatieve, folky Zeppelin van begin jaren 70 lag al heel wat moelijker bij pers en publiek dan de stomende heavy-metalband die ze in de sixties geweest waren. IV kreeg van het muziekjournaille nog het voordeel van de twijfel, en ook de fans waren nog helemaal mee: met bijna 40 miljoen verkochte exemplaren is IV de derde best verkochte plaat ooit in de States. Maar het nog méér richting folk en progrock meanderende Houses of the Holy kreeg al fors meer tegenwind. De recensent van Rolling Stone noemde het zelfs ‘one of the dullest and most confusing albums I’ve heard this year.’

EN VANDAAG?

Houses of the Holy blijft ook vandaag het wat pedante broertje van IV, maar klassiekers zijn het allebei. De Super Deluxe Edition Box Set doet er, naast een cd- en vinylversie, ook nog telkens een prachtig, 80 pagina’s tellend boek bovenop vol foto’s, studiodocumenten en tourverslagen – ook de negatieve.

CUI BONO?

Simpel: élke luide gitaargroep staat bij Led Zep in het krijt. En louter op songniveau: zonder pakweg The Battle of Evermore was er nooit een Losing My Religion geweest – aan u om uit te maken hoe erg dat was geweest – en wat is Given to Fly van Pearl Jam anders dan een rip-off van Going to California?

LED ZEPPELIN *****

Led Zeppelin IV – Super Deluxe Edition Box Set

LED ZEPPELIN ****

Houses of the Holy – Super Deluxe Edition Box Set

Hardrock

Atlantic

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content